Balíček pro dopravce: Vláda jedná o odkladu silniční daně a plateb za mýto

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Vláda se na dnešním jednání zabývá i úlevami pro silniční dopravce, jejichž byznys ničí opatření související s koronavirem. Konkrétně ministr

Vláda se na dnešním jednání zabývá i úlevami pro silniční dopravce, jejichž byznys ničí opatření související s koronavirem. Konkrétně ministr dopravy Karel Havlíček navrhne posun v platbách za mýto a odložení silniční daně. Odklad by měl být do konce září. Oznámili to premiér Andrej Babiš a Havlíček na sociálních sítích. V Lidových novinách Havlíček hovořil o prodloužení splatnosti faktur za naftu ze 30 dnů na půl roku.

Není zatím jasné, zda tyto kroky dopravce uspokojí. Jde jen o malou část požadavků, jejichž seznam zveřejnilo sdružení dopravců Česmad Bohemia. To varovalo před kolapsem celého oboru. Žádá mimo jiné jednorázové provozní dotace ve výši 120 tisíc korun na velké vozidlo a 80 tisíc korun na menší vozidlo. Na seznamu je i odklad odvodů zdravotního a sociálního pojištění o půl roku.

Havlíček mluví i o posílení investic v dopravní infrastruktuře. Letošní rozpočet Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zvýší o další tři miliardy na celkových 55 miliard korun. Jde o dosud největší rozpočet, se kterým ŘSD hospodařilo. Na Twitteru to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Navýšení peněz by mělo mimo jiné pomoci pokračovat v dopravních stavbách bez přerušení i v současné krizi, stavební firmy tak nejspíš dostanou příplatek za práci ve ztížených podmínkách.

Tagy kamiony koronavir vláda silniční doprava
10 komentářů