Slovenská vláda schválila zrušení dálničních známek

Slovenská dálnice D1 u Trnavy. Autor: Cereus – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16115585Slovenská dálnice D1 u Trnavy. Autor: Cereus – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16115585

Končící slovenská vláda premiéra Petera Pellegriniho (Smer-SD) dnes schválila návrh na zrušení dálničních známek. Návrh by měl projít zrychleným legislativním

Končící slovenská vláda premiéra Petera Pellegriniho (Smer-SD) dnes schválila návrh na zrušení dálničních známek. Návrh by měl projít zrychleným legislativním procesem tak, aby od příštího roku měli motoristé dálnice zdarma. Vláda o tom informovala na svých stránkách.

Spolu se zrušením známek vláda odhlasovala i zvýšení přídavků na děti a zavedení 13. důchodu. „Slíbil jsem, že budeme pracovat do posledního dne. Myslím si, že parlament je připravený o těchto opatřeních rokovat,“ uvedl Pellegrini.

Zrušením dálničních známek by slovenský stát přišel o příjem zhruba 70 milionů eur (cca 1,8 miliardy Kč). Podle Pellegriniho ale státní finance vždy „takováto opatření zvládly“. Národní dálniční společnost (obdoba ŘSD) už ale uvedla, že s příjmy z dálničních známek počítá a výpadek bude nutné dorovnat ze státního rozpočtu.

Premiér se v souvislosti s balíčkem „opatření“ vyjádřil i k možným dalším krokům prezidentky Zuzany Čaputové, která může odmítnout novinky podepsat. „Pokud odmítne, pak budu s velkým zájmem naslouchat jejímu zdůvodnění, proč slovenským dětem bere z peněženek 25 eur,“ podotkl premiér. Kroky kritizuje opozice jako předvolební populismus a zoufalou snahu zalíbit se na poslední chvíli voličům.

Premiér v případě dálničních známek obešel ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd), jehož je to agenda. S nápadem přišel předseda Národní rady Slovenské republiky a Slovenské národní strany Andrej Danko.

Tagy dálnice dálniční známky slovensko Top vláda
61 komentářů