Společnost Eurostar má nový rekord, tunelem svezla přes 11 milionů lidí

Jednotka e320 společnosti Eurostar. Foto: EurostarJednotka e320 společnosti Eurostar. Foto: Eurostar

Společnost Eurostar, která provozuje vlaky pod průlivem La Manche, si za loňský rok připsala nový pasažérský rekord. Vlaků mezi Londýnem

Společnost Eurostar, která provozuje vlaky pod průlivem La Manche, si za loňský rok připsala nový pasažérský rekord. Vlaků mezi Londýnem a evropskou pevninou využilo přes 11 milionů cestujících (11,047 milionu), což je meziročně zhruba o procento více. Na svých stránkách to oznámila skupina Getlink, která tunel vlastní a provozuje.

Rekord byl dosažen i přesto, že ve čtvrtém kvartále cestující ubývali (- 5 %). K překonání hranice 11 milionů firmu nasměrovalo léto, když počet cestujících za třetí čtvrtletí stoupl meziročně o čtyři procenta. Srpen byl vůbec prvním měsícem, během kterého firma převezla přes milion lidí. Pochvalovala si přitom především poptávku z USA a Kanady.

Růst počtu pasažérů společnosti Eurostar zvýšil i výnosy Getlinku z poplatků za infrastrukturu. Tržby celkem loni vzrostly o tři procenta na 315,1 milionu eur. Správce tunelu to připisuje především červnovému zavedení třetí frekvence na lince Londýn – Amsterdam. Eurostar spojuje Londýn Eurotunelem s Paříží, Bruselem a Amsterdamem.

Nákladních vlaků loni projelo tunelem 2144, což je o tři procenta meziročně více. Naopak klesly tržby z přepravy nákladních i osobních aut, kterých loni ubylo. Vedení skupiny Getlink vyjádřilo s loňskými výsledky tunelu spokojenost, neboť jich bylo dosaženo „navzdory rizikům spojených s brexitem a sociálnímu pnutí ve Francii“.

Provozní výsledky Eurotunnelu za loňský rok. Pramen: Getlink

Provozní výsledky Eurotunnelu za loňský rok. Pramen: Getlink

Tagy cestující 2019 Eurostar Getlink
26 komentářů