Boeing škrtá ve výrobě dreamlinerů, oživení čeká nejdříve za tři roky

Předávací ceremoniál nového Boeingu 787-10 pro Singapore Airlines. Foto: Singapore AirlinesPředávací ceremoniál nového Boeingu 787-10 pro Singapore Airlines. Foto: Singapore Airlines

Výrobu aktuálně nejúspěšnějšího modelu Boeingu čeká v příštích měsících a letech velké škrtání. Od začátku příštího roku omezí výrobu letadel

Výrobu aktuálně nejúspěšnějšího modelu Boeingu čeká v příštích měsících a letech velké škrtání. Od začátku příštího roku omezí výrobu letadel 787 o téměř 30 %, ze stávajících 14 kusů, na 10 měsíčně. Důvodem je slabá poptávka.

Boeing oznámil redukci už loni v prosinci; při představení celoročních výsledků ale přišel s informací o dalším omezení výroby. Ze současných 14 letadel měsíčně jich měl původně vyrábět 12, nově od příštího roku jen 10.

V závěru letošního roku dojde k redukci na 12 letadel měsíčně. Vzhledem k současné situaci na trhu a výhledu na další roky očekáváme omezení výroby na deset letadel měsíčně od začátku roku 2021,“ uvedla firma v prohlášení. K nárůstu výroby by mělo dojít nejdříve v roce 2023, ale jen na 12 měsíčně. Ke 14 letadlům měsíčně se firma zřejmě již jen tak nevrátí.

Boeing vyrábí dreamlinery v závodě v Everettu a North Charlestonu v Jižní Karolíně, dosud přesně půl na půl. Loni vyšlo najevo, že v Jižní Karolíně má firma problémy s kvalitou letadel, řada zákazníků některé stroje odmítalo dlouho převzít. Zatím není jasné, jaké bude rozdělení produkce mezi oba závody po omezení.

Za poslední čtvrtletí zaznamenal Boeing 36 objednávek na dreamlinery. Velkou neznámou je pro Boeing především vývoj poptávky v Číně, především kvůli napjatým obchodním vztahům s USA.

Kvůli uzemnění letadel 737 MAX byly loni dreamlinery nejúspěšnějším modelem Boeingu. Firma jich loni zákazníkům dodala 158, o třináct více než před rokem.

Tagy 787 Boeing 787 Boeing¨
30 komentářů