Kremlík zakázku na elektronické známky nezruší, prý ji zkusí zlevnit

Vladimír Kremlík představuje elektronickou dálniční známku. I na jejím provozu by se měl Cendis podílet. Foto: twitterový účet Vladimíra KremlíkaVladimír Kremlík představuje elektronickou dálniční známku. I na jejím provozu by se měl Cendis podílet. Foto: twitterový účet Vladimíra Kremlíka

(aktualizováno 14:50) Premiér Andrej Babiš je přesvědčen, že zakázka na část připravovaného systému elektronických dálničních známek byla špatně připravená a

(aktualizováno 14:50) Premiér Andrej Babiš je přesvědčen, že zakázka na část připravovaného systému elektronických dálničních známek byla špatně připravená a měla by se zrušit. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka se ale zakázka rušit nebude.

„Podle mých informací je celá ta zakázka špatně zorganizovaná a vypsaná a nejlepší by bylo, kdyby byla zrušená,“ napsal Babiš na twitter téměř ve chvíli, kdy Státní fond dopravní infrastruktury začal s tiskovou konferencí, kde celou zakázku vysvětlovat. Reagoval tak na kritiku například Hlídače státu, který sepsal několik důvodů, proč by měla být zakázka zrušena.

„Dodrželi jsme všechny zákonné postupy,“ řekl dnes ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury  (SFDI) Zbyněk Hořelica. Kremlík na twitteru po schůzce s Babišem uvedl, že zakázku nezruší, ale pokusí se ji zlevnit.

 

SFDI, který má systém elektronických dálničních známek na starosti, v úterý oznámil, že IT části vybuduje společnost Asseco Central Europe. Ta bude systém i následně čtyři roky provozovat. Celkem by společnost měla od státu dostat přibližně 401 milionů korun. Zakázka přitom byla vedena v utajovaném režimu a nebyla pro ni vyhlášená klasická veřejná soutěž. Opoziční poslanci kritizovali cenu i způsob výběru dodavatele. Systém elektronických vinět začne fungovat od příštího roku, nahradí dosavadní papírové kupony.

„Není to e-shop, ale významný informační systém veřejné správy,“ uvedl dnes Hořelica. Podle něj není neúměrně drahý.

Podle premiéra je absurdní, že vláda řeší „haléřové záležitosti“ a podobnou zakázku nikoli. Na SFDI i Kremlíka je podle svých slov značně naštvaný. „Stále si s ním píšu, mluvím a chci to řešit. Když je takhle důležitá zakázka, kde máme inkaso šest miliard za dálniční známky, lidem jsme slíbili, že to bude elektronicky, tak si to měl proboha někdo pohlídat, aby to fungovalo,“ uvedl předseda vlády. Kremlík při dopolední návštěvě plavební komory Hořín na Mělnicku na dotaz ČTK řekl, že se s Babišem musí o věci pobavit. „Nedokážu teď na to zareagovat,“ řekl.

„Musí mi to zdůvodnit. Podle zákona tam máme nějaké lhůty. Mě bude zajímat, proč to tak bylo vypsáno, jak to bylo vypsáno, proč to nebylo najednou, protože tam má být ještě nějaká zakázka z hlediska prodejních míst. A proč jsme do toho nezapojili nějaké e-shopy, možná maloobchod a tak dále,“ řekl dále Babiš k plánovanému jednání s Kremlíkem.

Podle zákona o pozemních komunikacích budou od příštího roku platit pouze elektronické dálniční známky, papírové budou zrušeny. Pokud by nedošlo ještě rychle ke změně zákona, řidiči by jezdili bez poplatku. Časová tíseň může znamenat také zadání někomu bez jakékoliv soutěže.

SFDI dnes uvedl, že systém počítá s úsporami ve výběru peněz za elektronické dálniční známky ve výši 1,2 miliardy korun za deset let proti stávajícímu systému s papírovými známkami. Zveřejnil i seznam nepravd, které se okolo zakázky vyskytují.

Tisková konference SFDI byla vysílána živě na FB

https://www.facebook.com/mdcr.cz/videos/250996562532037/

 

Tagy elektronické dálniční známky Ministerstvo dopravy SFDI Státní fond dopravní infrastruktury
81 komentářů