Jízdné jako předvolební tahák. Labouristé chtějí ve Velké Británii zlevnit vlaky o třetinu z peněz od majitelů aut

Jednotka Nova1 pro Transpennine Express. Foto: HitachiJednotka Nova1 pro Transpennine Express. Foto: Hitachi

Ceny jízdného ve vlacích ve Velké Británii se staly novým tématem předvolební kampaně. Opoziční labouristé představili plán na zlevnění jízdenek

Ceny jízdného ve vlacích ve Velké Británii se staly novým tématem předvolební kampaně. Opoziční labouristé představili plán na zlevnění jízdenek o třetinu, až do 16 let věku by měly děti cestovat zdarma.

Deset dní před parlamentními volbami přišla levicová strana s nápadem na zlevnění jen krátce po oznámení, že jízdné od ledna zdraží v průměru o 2,7 %. Plán oznámili v tiskové zprávě.

Snížení cen jízdného bude podle strany znamenat průměrnou úsporu 1097 liber pro pravidelně dojíždějícího. I když má Velká Británie v porovnání s jinými zeměmi velmi vysoké ceny na železnici, počty cestujících ve vlacích neustále rostou. Podle labouristů se stává železniční doprava už nedostupná.

Strana chce také přijít s kompletní reformou tarifu a způsobu výdeje jízdenek, chce po celé zemi zavést možnost podobného systému odbavení, jako je v londýnské veřejné dopravě, tedy používání bezkontaktních plateb a integrace více druhů dopravy.

Fragmentovaný a privatizovaný železniční systém je dlouhodobým okrádáním cestující,“ uvedl lídr labouristů Jeremy Corbyn. Podle něj je jedinou cestou zpětné znárodnění železnice. Ministr dopravy za konzervatice Grant Shapps označil plán labouristů za zoufalý.

Zlevnění jízdenek by podle labouristů vyšlo na 1,5 miliardy liber ročně. Socialisté tyto peníze chtějí použít z peněz vybraných od vlastníků aut (tzv. Vehicle Excise Duty – roční paušál za vlastnictví vozidla), který dosud míří hlavně do staveb silnic.

Tagy jízdné Velká Británie
49 komentářů