Vespod dřevo, navrch beton. Dokončovaný Bohunický most na Prachaticku je unikát

Bohunický most. Pramen: Jihočeský krajBohunický most. Pramen: Jihočeský kraj

Jihočeský kraj finišuje se stavbou unikátního mostu v Bohunicích na Prachaticku. Kraj se chlubí tím, že vůbec poprvé v České

Jihočeský kraj finišuje se stavbou unikátního mostu v Bohunicích na Prachaticku. Kraj se chlubí tím, že vůbec poprvé v České republice byla pro nosnou konstrukci využita technologie dřevobetonu. Stavba bude také osazena sledovacím diagnostickým systémem „Smart Timber Bridge“, který bude sloužit pro výzkumné účely a informovat o stavu mostu. Podle kraje jde o první instalaci tohoto systému na světě.

„Pro stavbu mostu bylo zvoleno inovativní řešení jak z pohledu České republiky, tak díky využitým moderním technologiím i ve světě. Jde o unikátní ekologickou stavbu s minimální uhlíkovou stopou a využitím materiálu z obnovitelných zdrojů,“ uvedl jihočeský radní pro dopravu Jiří Švec.

Původní železobetonová konstrukce byla odstraněna a nahrazena novou spřaženou dřevobetonovou konstrukcí složenou z 57 nosníků ze dřeva ošetřených hloubkovou impregnací. Pro zvýšení příčné tuhosti je dřevěná část nosné konstrukce předepnuta nerezovými táhly, které je možné v průběhu provozu štelovat. Přímo pojížděná betonová deska plní nosnou funkci a zároveň tvoří vozovku. Na dřevěnou část mostu bylo využito smrkové dřevo, jehož je kvůli kůrovci nadbytek.

Původní most byl postaven v roce 1956, nachází se v Bohunicích na Prachaticku a vede přes Podhorský potok. Celkové náklady na jeho obnovu činí 4,5 milionu korun. Z toho 75 procent platí stát, zbytek kraj. Do provozu bude most uveden ještě v listopadu 2019.

Tagy Jihočeský kraj most Bohunice
9 komentářů