Část vysokorychlostních jednotek TGV nejezdí. Kvůli stávce údržbářů

TGV na bruselském nádraží Midi. Foto: Jan SůraTGV na bruselském nádraží Midi. Foto: Jan Sůra

Cestující na francouzské železnici musí počítat s dalšími velkými komplikacemi. Francouzské státní dráhy musely na linkách TGV Atlantique mezi Paříží

Cestující na francouzské železnici musí počítat s dalšími velkými komplikacemi. Francouzské státní dráhy musely na linkách TGV Atlantique mezi Paříží a západem země zrušit dvě třetiny spojů. Kvůli stávce údržbářů chybí dopravci vysokorychlostní jednotky.

Zástupci SNCF dnes ve francouzských médiích potvrdili, že problém s nedostatkem vlaků dál trvá a jezdí pouze 34 % spojů TGV Atlantique. Podle listu Le Figaro se omezení jen dnes dotkne zhruba 45 tisíc lidí, kteří se do vlaku nevejdou.

Stávka zhruba dvou stovek zaměstnanců depa Technicentre de Châtillon (Hauts-de-Seine), které se stará o údržbu vlaků TGV Atlantique začala minulý týden. Zatímco ještě během víkendu vlaky jezdily, od dnešního dne začalo docházet k velkým výpadkům. Omezení se týká spojení z nádraží Montaparnasse v Paříži do Bordeaux, Rennes, Toulouse, Nantes a Saint-Malo.

Ředitelka TGV Atlantique Gwendoline Cazenave uvedla, že firma už splnila všechny požadavky odborářů, spor ale dál pokračuje. Nově technici přišli s požadavkem, že chtějí proplatit mzdu za dny, kdy stávkovali.

Důvodem stávky je délka pracovní doby a další podmínky pro zaměstnance. SNCF vyzvala cestující do těchto směrů, aby své cesty pokud možno odložily.

Tagy sncf Stávka ve Francii TGV
14 komentářů