Dostavba prodloužené Rudné začala, doba stavby se má zkrátit jen na čtyři měsíce

Stavba silnice I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSDStavba silnice I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSD

Na západním okraji Ostravy začala dostavba chybějících 414 metrů silnice I/11, známé jako prodloužená Rudná. Ředitelství silnic a dálnic získalo

Na západním okraji Ostravy začala dostavba chybějících 414 metrů silnice I/11, známé jako prodloužená Rudná. Ředitelství silnic a dálnic získalo pravomocné stavební povolení před několika dny po odblokování sporů s majiteli přilehlých pozemků. Ministr dopravy Vladimír Kremlík přitom mluví o výrazném urychlení prací oproti plánům.

„Původně mělo trvat dokončení stavby jeden rok?. Požádal jsem Ředitelství silnic a dálnic, aby s maximálním nasazením dojednalo dokončení stavby se zhotovitelem v podstatně rychlejším termínu. Ostraváci i Opavané si nezaslouží čekat dvanáct měsíců. Snad se nám podaří zkrátit čas až na třetinu,“ napsal na facebook ministr. Přímo na místě přitom vyjádřil naději, že by mohlo být hotovo ještě letos. Podle šéfa ŘSD Radka Mátla práce už probíhají naplno, jejich rychlost ale bude záležet především na počasí.

Dostavba prodloužené Rudné v Ostravě. Pramen: FB Vladimíra Kremlíka

Dostavba prodloužené Rudné v Ostravě. Pramen: FB Vladimíra Kremlíka

Přes šest kilometrů dlouhý úsek se začal stavět v roce 2012, dokončen není kvůli sporům ŘSD s majiteli přilehlých pozemků, které reprezentuje Občanské sdružení Skalka v čele s architektem Dušanem Richtárem. Ty se podařilo odblokovat až vstoupením kraje jako mediátora mezi obě znepřátelené strany letos v lednu.

Šlo především o technickou podobu a rozsah protihlukových stěn, lávku přes silnici a výkup věcných břemen na pozemcích.

Silničáři nakonec po dohodě s krajem stáhli zablokovanou žádost o stavební povolení a nechali stěny v projektové dokumentaci přepracovat. Stěny před hlukem ochrání nejen členy sdružení, ale také hustě osídlenou část Ostravy-Poruby, kudy komunikace povede. Odpůrci stavby pak stáhli své procesní námitky. Silničáři podali novou žádost o stavební povolení, odpůrci dodrželi slovo a žádný ze 150 účastníků řízení se neodvolal.

Prodloužená Rudná má výrazně ulevit obyvatelům západní části Ostravy, hlavně ulic 17. listopadu a Opavské.

Trasa I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSD

Trasa I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSD

Zprovozňování jednotlivých částí Rudné:
– 10/2015 – zároveň se zprovozněním navazující stavby I/11 Mokré Lazce, bylo zprovozněno provizorní napojení části stavby na stávající silnici I/11 v prostoru nákupního centra Globus
– 06/2016 – byla spuštěna doprava po objízdné trase vedené za Globusem, která je variantou za úplnou uzavírku I/11 (16 měsíců) po zprovoznění hlavní trasy silnice Prodloužené Rudné.
– 08/2017 – zahájen zkušební provoz na rampách MÚK Krásné Pole a přeložkách stávající I/11
– 11/2017 – zprovoznění části hlavní trasy po MÚK Krásné Pole a ulice K. Svobody u Globusu
Pramen: ŘSD

Tagy I/11 ostrava prodloužená Rudná ŘSD silnice I/11
5 komentářů