Hradec oslaví 70 let od zavedení trolejbusů, historické vozy si půjčí z Pardubic

Trolejbus v Hradci Králové. Foto: DPMHKTrolejbus v Hradci Králové. Foto: DPMHK

Dopravní podnik města Hradce Králové si v sobotu připomene 70 let od zavedení trolejbusové dopravy. První trolejbus ve městě vyjel

Dopravní podnik města Hradce Králové si v sobotu připomene 70 let od zavedení trolejbusové dopravy. První trolejbus ve městě vyjel 2. května 1949 na linku Nádraží – Nový Hradec Králové. Oslavy se uskuteční v prostorách a okolí terminálu hromadné dopravy u hlavního nádraží.

Hlavním tahákem zřejmě bude nasazení historických vozidel na mimořádnou okružní linku číslo 70, která bude kopírovat trasu současné linky číslo 4. Staré trolejbusy budou jezdit ve zhruba desetiminutových intervalech od terminálu přes zastávky Hlavní nádraží, Obchodní dům Tesco a Atrium, Centrál, Muzeum, Magistrát města, Komenského, Zimní stadion, Hotel Garni, Futurum, Na Brně, Palachova, Pod Straní a zpět.

Nasazeny budou trolejbusy Škoda 8Tr9 z roku 1960, Škoda 9TrHT26 z roku 1979, Škoda 14Tr08/6 (původně hradecký vůz) z roku 1989, kloubový vůz Škoda 200Tr (v Hradci Králové tento typ trolejbusu nikdy nejezdil) z roku 1987 a autobus Škoda 706 RTO MTZ z roku 1965. Jeho vlečný vůz Jelcz bude vystaven jen jako statický exponát. Všechny tyto vozy dorazí z Pardubic, kde se o ně stará Dopravní podnik města Pardubic a Pardubický spolek historie železniční dopravy. Hradecký dopravce fakticky žádnou historickou flotilu nemá, ze svých garáží ukáže pouze autobus Karosa B732.1654 z roku 1993. Jízdy historickými vozidly budou zdarma.

Historický trolejbus 8Tr a a nízkopodlažní Škoda 30Tr SOR na otočce u Zámečku. Foto: DPMP

Historický trolejbus 8Tr a a nízkopodlažní Škoda 30Tr SOR na otočce u Zámečku. Foto: DPMP

Na oslavě ale hradecký dopravní podnik vystaví svá nejmodernější vozidla, především elektrobus SOR NS 12-Electric nebo parciální trolejbus Škoda 30 Tr/SOR TNB 12. Bude možné rovněž nahlédnout do zázemí terminálu a prohlédnout si originální dispečerské pracoviště „koule“. Podrobnosti o akci jsou v pozvánce na stránkách dopravního podniku.

Hradec Králové patří k městům, jejichž trolejbusová síť patří v tuzemsku k nejdéle nepřetržitě provozovaným. Nejdéle bez přerušení jezdí trolejbusy v Plzni, a to od 9. dubna 1941. První trolejbusy vyjely v českých zemích v roce 1907 v Českých Velenicích, o devět let později byly zrušeny. Následovaly České Budějovice (1909), kde trolejbusy jezdí i dnes, mezitím ale byly troleje na dlouhá léta dvakrát sneseny, což je tuzemský rekord. Sedmdesátiny své sítě krátce po Hradci oslaví i Brno, které za tím účelem vykoupilo jeden ze svých původních trolejbusů zpět z Ukrajiny.

Tagy DPMHK Hradec Králové trolejbusy
5 komentářů