Deutsche Bahn vyfoukly vlaky Westbahnu rakouským ÖBB. Soukromý dopravce chce vozy z Číny

Jednotky Stadler Kiss dopravce Westbahn. Foto: Attila Alföldi - WestbahnJednotky Stadler Kiss dopravce Westbahn. Foto: Attila Alföldi - Westbahn

Německý státní dopravce Deutsche Bahn se má stát novým vlastníkem všech 17 dvoupodlažních jednotek Stadler Kiss, které dosud vlastní a

Německý státní dopravce Deutsche Bahn se má stát novým vlastníkem všech 17 dvoupodlažních jednotek Stadler Kiss, které dosud vlastní a provozuje rakouská soukromá společnost Westbahn. Svoji nabídkou překonal rakouské spolkové dráhy ÖBB.

Uvedly to rakouský list Kurier s odvoláním na rozhovor s jedním z majitelů Westbahnu, Erhardem Grossniggem. Ten má ve Westbahnu podíl necelých třicet procent. Ještě nedávno byly hlavním favoritem v koupi ÖBB. Westbahn chce soupravy od švýcarského výrobce nahradit čínskými jednotkami od CRRC.

Nejzajímavější na celé transakci je hlavně tempo, jakým obchod má proběhnout. DB v oznámení v evropském věstníku veřejných zakázek uvedly, že soupravy musí být připravené do změny jízdního řádu v prosinci. To ale může znamenat, že Westbahn od prosince nebude mít čím jezdit. Místo Stadleru Kiss chce nové čínské soupravy, které sice není problém v Číně rychle vyrobit, ale musí se schválit pro provoz v Rakousku. V podobné situaci je i Leo Express, který ale zatím své jednotky Stadler Flirt neprodal.

Westbahn je jedním z prvních open-access dopravců na evropské železnici, jezdí na trase z Vídně do Salcburku, letos má nově prodloužit svoji trasu až do Mnichova.

Tagy Deutsche Bahn ÖBB Top Westbahn
27 komentářů