Vlajky na půl žerdi. Úřad se nezvyklým způsobem loučí s ČSA

Vlajky na půl žerdi u Úřadu pro civilní letectví. Foto: David Jágr / Facebook.comVlajky na půl žerdi u Úřadu pro civilní letectví. Foto: David Jágr / Facebook.com

Poslední let vypraví ČSA dnes večer.

Česká státní vlajka a vlajka Evropské unie před budovou Úřadu civilního letectví jsou od včerejška vyvěšeny na půl žerdi. Důvod? Poslední let Českých aerolinií.

O připomenutí konce jedné z nejstarších aerolinek na světě informoval na Facebooku ředitel ÚCL David Jágr. „Zítra se uzavře něco, co tady bylo 101 let. Před námi a byla to společnost, která něco znamenala. Nelze zasahovat do svobodného rozhodování právnických osob, ale pocity lze vyjádřit i během nastávajícího státního svátku. Nedělám to často, ale občas ta vlajka musí vlát níž,“ uvedl Jágr.

Poslední let ČSA proběhne dnes, půjde o spoj OK767 z Paříže do Prahy, předcházet mu bude let OK766 z Prahy do Paříže.

ČSA poslední let na sociálních sítích nijak nepřipomínají. Poslední příspěvek na Facebooku je k 31. květnu k mezinárodnímu dni letušek.

Od neděle budou letový provoz ČSA zajišťovat výhradně Smartwings. Lety na trase Praha – Paříž tak namísto kódu OK ponesou QS. Z Českých aerolinií se formálně stala zastřešující společnost skupiny Smartwings Group.

Značka ČSA bude existovat dále, barvy dopravce dostanou i nové Airbusy A220, které Smartwings Group očekává. První by měl na Ruzyni přistát v listopadu, kdy začne obsluhovat lety do Paříže. Letoun ponese registraci OK-EYA. Skupina Smartwings jej pořídila formou operativního leasingu. Podle dřívějších informací ještě letos dorazí do Prahy i druhý stroj, další dva budou následovat v příštím roce.

Pro cestující ČSA je dnešní den také koncem věrnostního programu OK Plus. ČSA jsou dnes současně poslední den v alianci SkyTeam. Důvodem změny obchodního modelu je podle dřívějšího vyjádření firmy zefektivnění provozu skupiny.

Tagy České aerolinie ČSA ÚCL Úřad civilního letectví
89 komentářů