Třicet kilometrů dálnice. D3 na jihu otevřeme před Vánoci, slibuje ŘSD

Tunel Pohůrka, říjen 2024. Pramen: ŘSDTunel Pohůrka, říjen 2024. Pramen: ŘSD

V prosinci by se mělo otevřít 32 nových kilometrů mezi Příbramí a Pískem, termín ale ještě nebyl upřesněn.

Takový vánoční dárek čeští motoristé dlouho nedostali. Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že 28 nových kilometrů dálnice D3 (včetně obchvatu Českých Budějovic) otevře nejpozději 21. prosince. Potvrdil to šéf ŘSD Radek Mátl po kontrolních dnech na staveništi.

„Nejpozději dne 21. prosince 2024 bude zprovozněno 28 kilometrů dálnice D3 od mimoúrovňové křižovatky Úsilné až po Kaplici nádraží, včetně tunelu Pohůrka. Práce již probíhají i na zbytku jihočeské D3 až po hranici s Rakouskem s dokončením v roce 2027,“ uvedl Mátl.

Otvíračka nezvykle dlouhého úseku je důsledkem zpoždění, které nabrala stavba dálničního obchvatu Českých Budějovic. Ten se skládá ze dvou částí: Úsilné – Hodějovice (7,2 km) a Hodějovice – Třebonín (12,5 km).

Základní kameny poklepal na jaře 2019 tehdejší ministr dopravy Dan Ťok s tím, že hotovo bude v září 2022. Stavba obchvatu ale nabrala více než dvouleté zpoždění, a to především kvůli nutnosti přeprojektovat kilometrový tunel Pohůrka na prvním úseku. Stavbu podle ŘSD zdržela například i likvidace černé skládky, covid nebo nedostatek materiálu po napadení Ukrajiny Ruskem.

Zpoždění na obchvatu krajského města vedlo k tomu, že současně bude dokončen i navazující úsek Třebonín – Kaplice nádraží (8,5 km). Jeho stavba začala v únoru 2022.

V provozu je aktuálně 70 kilometrů dálnice D3 od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic. Dalších 44 kilometrů od severního okraje Budějovic k rakouské hranici se staví. Z toho se má letos v prosinci motoristům otevřít 28 nových kilometrů.

V jižních Čechách má být hotovo v roce 2026, celá dálnice Praha – Linec pak v roce 2031.

D3 Úsilné - Hodějovice. Pramen: ŘSDÚsek D3 Hodějovice - Třebonín. Pramen: ŘSDÚsek D3 Třebonín - Kaplice nádraží. Pramen: ŘSDMinistr dopravy Dan Ťok s kladívkem na D3 Hodějovice - Třebonín (březen 2019).
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Podobný dárek dostanou i motoristé využívající dálnici D4. Zde by se mělo rovněž v prosinci otevřít 32 nových kilometrů mezi Příbramí a Pískem, termín ale ještě nebyl upřesněn. Stavbu staví v rámci projektu PPP sdružení Via Salis, které se o ni bude také starat. Stojí tak mimo gesci ŘSD.

Tagy D3 dálniční obchvat Českých Budějovic Hodějovice - Třebonín ŘSD Třebonín - Kaplice nádraží tunel Pohůrka Úsilné - Hodějovice
87 komentářů