Jízdenková „telenovela“. České dráhy obnovily prodej dokladů pro cesty na jih Moravy

Elektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

S novým jízdním řádem by měly nakonec platit jízdní doklady stejně jako dosud.

České dráhy dnes oznámily, že znovu začaly prodávat jízdní doklady do vlaků na území Jihomoravského kraje i pro termíny po začátku platnosti nového jízdního řádu. Kraj se s dopravcem dosud nedohodl na tom, jaké jízdenky bude uznávat. Vývoj posledních dnů ale ukazuje, že obě strany nakonec míří k dohodě.

Až do dnešního dne bylo na stránkách Českých drah vyvěšeno tarifní opatření, které zkracovalo předprodej jízdenek do konce stávajícího grafikonu. Zatímco jednotlivé jízdenky ještě koupit nejdou (kvůli tradiční lhůtě na zahájení předprodeje do nového grafikonu), omezení se týkalo například traťových jízdenek na dobu přesahující do nového jízdního řádu. Dnes došlo ke zrušení tohoto opatření.

Oznámení o obnovení prodeje přišlo jen pár dnů poté, co kraj oficiálně oznámil, že bude ještě s dopravcem jednat. „V současné době jednáme s Českými drahami o tom, aby jízdenky ČD byly uznávány v obdobném režimu jako nyní. O výsledcích jednání budeme informovat po jeho skončení,“ uvedla ve středu mluvčí kraje Martina Žídková.

Chaos kolem jízdenek na jihu Moravy. Kraj plánuje, že doklady ČD bude uznávat

Dopravce zrušení omezení vysvětluje změnou stanoviska kraje. „Kraj nás včera poprvé oficiálně informoval, že má zájem o pokračování akceptace jízdenek prodávaných v tarifu ČD ve spojích pro mezikrajské cestování i po 15. 12. 2024, kdy dojde k zavedení nového jízdního řádu. Doposud tuto možnost odmítal,“ uvedly České dráhy na sociální síti X.

Aktuální smlouvu vypověděl kraj letos v červnu. Pokud by došlo k dohodě o uznávání jízdenek ČD, platit by měly i nadále síťové doklady typu IN100 pro neomezené cestování i slevové karty IN25 a IN50. Otázkou ale zůstává, zda bude dopravce nějak kraji kompenzovat výpadek příjmů za takové cestování, nebo jde v součtu o tak malé částky, že to kraj řešit nebude.

Tagy České dráhy IDS JMK Jihomoravský kraj
84 komentářů