Stadler získal první zakázku na tramvaje do USA, budou jezdit v Utahu

Nová tramvaj pro Salt Lake City. Foto: Stadler RailNová tramvaj pro Salt Lake City. Foto: Stadler Rail

Stadler bude vyrábět tramvaje pro stejné město, ve kterém má svůj první americký závod.

Švýcarský výrobce kolejových vozidel získal první zakázku na dodávku nových tramvají do Spojených států amerických. Podle tento týden podepsané smlouvy je dodá do hlavního města Utahu Salt Lake City.

Rámcová smlouva počítá s dodávkou až 80 nových tramvají pro síť tramvajových tratí nazvaných UTA TRAX. Vyrábět se budou přímo v Salt Lake City.

Nové tramvaje mají umožnit především rozšíření nabídky tramvajové dopravy v Salt Lake City, které provozuje tamější společnost Utah Transport Authority (UTA). „Nová vozidla budou nízkopodlažní a budou mít o 14 % vyšší kapacitu než stávající tramvaje,“ uvedl Jay Fox, šéf UTA.

Vozidla vychází z řady Citylink. Součástí podpisu smlouvy byla závazná objednávka na 20 tramvají v hodnotě 129 milionů dolarů, zaplatit je má z velké části dotace od federální vlády.

Salt Lake City se stalo hlavní výrobní základnou Stadleru v USA, firma zde vyrábí například vlaky pro Kalifornii. Aktuálně v USA zaměstnává kolem 500 lidí.

V Salt Lake City jsou tři tramvajové linky, k zahájení provozu došlo v roce 1999. Po tratích jezdí tramvaje od Siemensu.

Tagy Citylink Salt Lake City Stadler Rail TRAX UTA Utah
2 komentáře