Baltic Express vyjede včas, opravy trati po povodních mají Poláci do prosince stihnout

Stanice Wrocław Główny. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStanice Wrocław Główny. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Díky modernizaci trati dojde k výraznému zrychlení úseku z česko-polských hranic do Vratislavi.

Polský správce železniční infrastruktury PKP Polskie Linie Kolejowe (PLK) počítá s tím, že do prosincové změny jízdních řádů bude trať mezi Międzylesie na hranici s Českem a dolnoslezským hlavním městem Vratislaví (Wrocław) opravena a budou po ní jezdit i nové přímé vlaky z Prahy až k Baltu nazvané jako Baltic Express. Poprvé je také již jasný přesný jízdní řád.

Vyplývá to z tiskové zprávy PKP PLK k novému jízdnímu řádu v Polsku. Spojení z hranic do Vratislavi bude podle správce infrastruktury díky modernizaci nejrychlejší v historii. Zatímco dosud zvládal nejrychlejší vlak jízdu za 132 minut, v novém grafikonu se počítá s jízdní dobou 92 minut. I díky tomu bude přímé vlakové spojení z Prahy do Vratislavi poprvé pod čtyřmi hodinami. Cestu zvládne vlak za 3 hodiny a 56 minut.

Polský správce již zveřejnil data o jízdních řádech do svého vyhledávače portalpasazera.pl, díky tomu je tak možné poprvé vidět i dobu jízdy a jízdní řád pro Baltic Express i na polské straně. Jízdu z Prahy do Gdyně na pobřeží Baltu zvládnou vlaky za 9 hodin a 3 minut.

Z Prahy mají vlaky odjíždět v 6:51, 10:51, 14:51 a 18:51. Ve Gdyni vlak bude v 15:54, 19:54, 23:54 a 5:20. Ze Gdyně budou vlaky do Česka odjíždět ve 23:23, 4:03, 8:03 a 12:03. Do Prahy přijedou vlaky z Polska v 9:06, 13:12, 17:12 a 21:10.

Vlaky, které jedou přes noc, mají vždy delší jízdní dobu, mají hodinu stání ve Vratislavi. Otázkou zatím zůstává, jaké vozy budou nasazeny: polský i český jízdní řád uvádí pouze vozy 2. třídy.

Infografika k Baltic Expressu. Foto: PKP Intercity
Tagy Baltic Express České dráhy pkp intercity PKP PLK
35 komentářů