Pět lokomotiv, pět osobností na skříni. ČD Cargo připomíná na Vectronech českou železniční historii

Lokomotivy Siemens Vectron s polepy osobností české železniční historie. Foto: ČD CargoLokomotivy Siemens Vectron s polepy osobností české železniční historie. Foto: ČD Cargo

Jde o první lokomotivy Vectron se schválením pro provoz v Belgii pro českého zákazníka.

Společnost ČD Cargo představila novou tematickou sérii polepů na svých lokomotivách.  Po evropských kolejích budou tahat nákladní vlaky lokomotivy Siemens Vectron s podobiznami významných osobností české železniční historie.

Na skříni lokomotiv jsou portréty železničních stavitelů Františka Antonína Gerstnera (383.014) a Jana Pernera (383.013). Na lokomotivě  383.019 je podobizna konstruktéra a autora značení hnacích vozidel Vojtěcha Kryšpína. Vectron číslo 383.015 jezdí s podobiznou průmyslníka Františka Ringhoffera II. a 383.016 s vynálezcem Františkem Křižíkem.

Nové lokomotivy jsou součásti balíku deseti objednaných lokomotiv od Siemens Mobility. Zbývajících pět převezme dopravce ještě letos. Jde o verzi A54. „S lokomotivami Siemens Vectron máme v čele našich vlaků dlouhodobě dobré zkušenosti. Jejich nákup nám umožnil naplňovat jeden ze čtyř strategických pilířů ČD Cargo, a to expanzi do zahraničí. Nové lokomotivy chceme využít pro dopravu vlaků v dalších zemích se zajímavým potenciálem – v Nizozemsku a Belgii,“ řekl při podpisu smlouvy na dodávku Tomáš Tóth, předseda představenstva ČD Cargo. Půjde zejména o přepravy z tamějších přístavů.

ČD Cargo je prvním zákazníkem Siemensu v Česku, který bude mít ve své flotile i Vectron v homologaci pro Belgii a Nizozemsko.

Lokomotivy mají  jednotný evropský vlakový zabezpečovač ETCS Level 2 Baseline 3. Mohou jezdit v Belgii, České republice, Maďarsku, Nizozemsku, Německu, Polsku, Rakousku a na Slovensku.

Lokomotivy Siemens Vectron s polepy osobností české železniční historie. Foto: ČD CargoSiemens Vectron s polepem Vojtěcha Kryšpína. Foto: ČD CargoČD Cargo pokračuje v tradici speciálních polepů. Nová lokomotiva Siemens Vectron připomíná železničního stavitele Jana Pernera. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Siemens Vectron pro ČD Cargo, která zvládne i provoz do Belgie a Nizozemska. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Siemens Vectron pro ČD Cargo, která zvládne i provoz do Belgie a Nizozemska. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Siemens Vectron pro ČD Cargo, která zvládne i provoz do Belgie a Nizozemska. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Tagy ČD Cargo Siemens Mobility Siemens Vectron
44 komentářů