Konec okopávání kotníků. Primátor Svoboda požaduje nové výběrové řízení na šéfa DPP

Pražský primátor Bohuslav Svoboda. Foto: Zdopravy.czPražský primátor Bohuslav Svoboda. Foto: Zdopravy.cz

Primátor je s fungováním dopravního podniku nespokojen. Nefungují podle něj ani kontrolní funkce.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda vypíše výběrové řízení na generálního ředitele dopravního podniku. Zároveň žádá okamžitou rezignaci všech obviněných představitelů DPP. Těmi jsou podle dosavadních informací členové představenstva podniku Marek Kopřiva a Jiří Špička.

Před 11 lety jsem udělal maximum pro stabilizaci situace v DPP. Ukázalo se, že vnést světlo do politikaření a korupčního prostředí je nemožné. Tehdy mi to zlomilo vaz,“ zahájil svůj páteční mimořádný projev primátor. Dnes již to znovu nedopustím,“ dodal. 

Sestavování koalice podle něj trvalo před dvěma lety velmi dlouho, jelikož Piráti si přáli mít v gesci dopravu a mít pod kontrolou dopravní podnik. 

DPP se neustále potýká s důsledky korupčních kauz. Žádné zásadní kroky nebyly provedeny,“ řekl Svoboda. Podle něj jsme ale nyní svědky okopávání kotníků a „skutek utek“.  

Změny se podle něj mají naplnit do 31. října. „Cílem je, aby největší městský zaměstnavatel byl kompetentně a transparentně řízen,“ řekl Svoboda.

Situací v pražském dopravním podniku se něj bude v pondělí zabývat rada města i zastupitelé příští čtvrtek.

Mediální přestřelka

K vyhlášení transparentního výběrového řízení vyzval ve čtvrtek primátorův náměstek pro dopravu a předseda dozorčí rady DPP Zdeněk Hřib. 

Požádal jsem primátora Bohuslava Svobodu a předsedu klubu SPOLU Tomáše Portlíka, aby nominovali jinou bezúhonnou osobu, která podpoří splnění deklarace primátora o výběrovém řízení na šéfa DPP,“ napsal Hřib.

Páteční primátorova tisková konference ho pak překvapila, jelikož ji s Piráty nekonzultoval. „Všechno, o čem primátor mluví, už dávno Zdeněk Hřib dal na program pondělní mimořádné dozorčí rady, Tu začal obratem svolávat už v pondělí, kdy se dozvěděl o zásahu policie v DPP,“ uvedl Viktor Mahrik, místopředseda klubu Pirátů.

Překvapilo nás také, že se klub SPOLU nehlásí k jejich obviněnému členu dozorčí rady DPP Janu Markovi. Podobně jako k nominantovi Spojených sil pro Prahu Marku Doležalovi (ex TOP 09 resp. Spojené síly pro Prahu) z minulého volebního období,“ dodává Mahrik. Piráti očekávají, že do pondělí SPOLU dodá jméno náhradníka Jan Marka, aby ho do funkce mohla zvolit rada města.

Mediální přestřelka mezi současným ředitelem DPP Petrem Witowským a náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem během týdne gradovala.

Generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski byl celé pondělí podávat na policii vysvětlení ohledně vyšetřování korupční kauzy spojené s bezpečnostním systémem metra. Náměstek primátora Hřib ho kvůli neřešení kauzy vyzval k rezignaci.

Dokument: Witowski bere 750 tisíc a po podniku mu běhá policie, reaguje Hřib na šéfa DPP

V úterý Witowski odpověděl, že Hřibovu výzvu považuje za zbytečnou, jelikož není obviněn. V kauze jde o zakázku z roku 2010, Witowski přišel do DPP v roce 2018.

Zda je Petr Witowski obviněn, nebo není, na mém postoji nic nemění. Ředitel pražského dopravního podniku bere měsíční plat zhruba 750 tisíc korun měsíčně. To je třikrát vyšší plat, než má premiér. K tomu přirozeně patří i velká manažerská odpovědnost. Výsledky tomu odpovídající ale nevidím,” uvedl v prohlášení Hřib.

Ve čtvrtek následně Hřib „vzhledem k závažnosti situace“ svolal mimořádné zasedání dozorčí rady DPP, které se uskuteční v pondělí 21. října.

Tagy Bohuslav Svoboda dozorčí rada DPP dpp personální změny v DPP představenstvo DPP
34 komentářů