O pět miliard levnější než odhad. Nejblíže dostavbě části Pražského okruhu je Eurovia a spol.

Vizualizace Pražského okruhu, část D0 Běchovice - D1. Foto: ŘSDVizualizace Pražského okruhu, část D0 Běchovice - D1. Foto: ŘSD

ŘSD chce zahájit stavbu ještě letos, hotovo má být v roce 2027.

Přesně deset měsíců po vypsání pokročila soutěž na dostavbu jednoho z nejdůležitějších chybějících úseků české dálniční sítě do finále. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes otevřelo nabídky firem na stavbu dálnice D0 z Prahy-Běchovic do Modletic k dálnici D1. Do soutěže přišly čtyři nabídky.

Jde o jednu z chybějících částí Pražského okruhu. Odhadovanou cenou šlo o největší zakázku dálniční zakázku v historii: 15,07 miliardy korun. Dosažená cena ale nakonec může být výrazně nižší. Nejnižší nabídku dalo sdružení Eurovia CZ, Stavby mostů, PORR a PORR Bau: 9,764 miliard korun, tedy 64,8 % předpokládané hodnoty. O nabídce na síti X informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Zatím největší zakázkou za posledních dobu byl tendr na D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem s cenou přes 11 miliard korun.

Klíčové razítko pro Pražský okruh. Úsek z Běchovic k D1 má stavební povolení

Kvůli rozsahu stavby dorazily do soutěže stovky dotazů od zájemců, kvůli kterým se termín pro podání nabídek opakovaně posouval. ŘSD věří, že stavba začne ještě letos. Po otevření obálek proběhne hodnocení nabídek a následné vyhlášení vítěze. K uzavření smlouvy může být po vyhlášení vítěze ještě daleko. ŘSD se o tom přesvědčilo nedávno u stavby D11, kdy mezi vyhlášením vítěze a podpisem kontraktu uplynulo kvůli právním sporům deset měsíců.

Pražský okruh, úsek 511 Modletice - Běchovice. Pramen: ŘSD

Dlouho očekávaná stavba má již pravomocné stavební povolení, běží archeologický průzkum. Vše o tomto úseku najdete zde, informační leták stavby je zde.

Celkem 12,6 kilometru dlouhý úsek bude v uspořádání 3+3 jízdní pruhy. Výrazně uleví části Prahy, odvede tranzitní dopravu ze Spořilova. Na stavbu naváže i nová silnice z Běchovic do Úval, kde již rovněž běží soutěž, termín pro podání nabídek je na začátku listopadu.

Tagy D0 D0 511 Běchovice - D1 Eurovia CZ Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SOKP 511
37 komentářů