Hřibovy výroky jsou zbytečné, řekl šéf DPP Witowski. Obviněn není, odstoupení nechystá

Prorážka v levém staničním tunelu mezi neveřejnou a veřejnou částí stanice Olbrachtova. Na snímku 1. náměstek primátora hl. města pro dopravu Zdeněk Hřib a šéf DPP Petr Witowski. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýProrážka v levém staničním tunelu mezi neveřejnou a veřejnou částí stanice Olbrachtova. Na snímku 1. náměstek primátora hl. města pro dopravu Zdeněk Hřib a šéf DPP Petr Witowski. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Policie se zajímá o starší zakázku na zabezpečení metra.

Generální ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Petr Witowski nečelí žádnému obvinění, po pondělním zásahu policistů v sídle podniku celý den podával vysvětlení. Uvedl to v tiskové zprávě.

Na webu pražského vrchního státního zastupitelství dozorující státní zástupce Adam Borgula uvedl, že policie obvinila 13 lidí. Stíhá je za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek dopravního podniku.

Primátorův náměstek Zdeněk Hřib kvůli kauze vyzval Witowského k odstoupení. „Pokud to neudělá, navrhnu jeho odvolání,“ uvedl Hřib.

Výroky některých představitelů hlavního města ke své osobě proto považuji za předčasné a zbytečné,“ uvedl k tomu dnes Witowski. „Vzhledem k tomu, že jsem vázán mlčenlivostí, další informace k případu nemůžu poskytovat,“ dodal s tím, že představenstvo DPP je usnášeníschopné.

Witowski uvedl, že NCOZ v pondělí v sídle DPP dělala běžné úkony k zajištění dokumentů. „Včera jsem byl vyšetřovateli požádán o součinnost a podání vysvětlení v tomto případu, které jsem celý den poskytoval. Nejsem z ničeho obviněn.

Web Seznam Zprávy uvedl, že se policie zajímá o starší zakázku na zabezpečení metra. Takzvaný komplexní bezpečnostní systém (KBS) je jednou z nejdůležitějších technologií v metru. Stará se o provoz tunelů, kamer nebo telefonů. Jedná se o zakázku zadanou zhruba před 15 lety.

Získala ji společnost AŽD Praha. V jejím sídle v Záběhlicích také zasahovali detektivové.

Že se kauza týká KBS potvrdil i náměstek Hřib, který však dodal, že k případu nemá další informace, jelikož ho policie nekontaktovala.

Smlouva o KBS je z roku 2010, z posledních měsíců úřadování primátora Pavla Béma. Nejspíše jde o další větev kauzy Dozimetr. V roce 2019 byl proveden audit, Piráti na problematičnost smlouvy upozorňovali v dozorčí radě. Ředitel Witowski to měl vyřešit i z titulu oblasti bezpečnosti, kterou má v představenstvu na starosti,“ uvedl Hřib na tiskové konferenci.

Tagy dpp Petr Witowski Zdeněk Hřib
27 komentářů