Třetí linka do Francie. Španělské dráhy příští rok obnoví vysokorychlostní vlaky do Toulouse

Vysokorychlostní jednotka Renfe 100. Foto: CARLOS TEIXIDOR CADENAS/Wikimedia CommonsVysokorychlostní jednotka Renfe 100. Foto: CARLOS TEIXIDOR CADENAS/Wikimedia Commons

Spojení mezi Barcelonou a Toulouse zvládne rychlovlak za 3 hodiny a 30 minut.

Španělský státní dopravce Renfe od příštího roku rozšíří svoji přítomnost na francouzském trhu. Po několika letech vrátí vysokorychlostní spojení mezi Barcelonou a Toulouse. V minulosti ho provozoval ve spolupráci s francouzským státním dopravcem SNCF Voyageurs.

Pro Renfe půjde o třetí vysokorychlostní spojení do Francie. Aktuálně provozuje linku z Barcelony do Lyonu a do Marseille. Firma plánuje také spojení Barcelony a Paříže, dosud ale nezískala všechna potřebná povolení. Vztahy mezi oběma státními dopravci jsou vyhrocené od chvíle, kdy francouzská společnost vstoupila do Španělska s vnitrostátními rychlovlaky.

Nová linka má začít jezdit v druhém čtvrtletí příštího roku. Vlaky zastaví v Gironě, Figueres, Perpignanu a Carcassonne. Doba jízdy bude 3 hodiny a 30 minut. Na linku nasadí jednotky AVE S-100. Renfe po otevření nového spojení nabídne ve Francii již 11 měst, kam jezdí přímo ze Španělska svými rychlovlaky AVE.

Mapa rychlovlaků Renfe mezi Španělskem a Francií. Foto: Renfe
Tagy ave Barcelona - Toulouse renfe vysokorychlostní železnice ve Španělsku
7 komentářů