Objíždění kolon na D1 má omezit nový buspruh u Jižního Města. Kvůli zastávkám vede cikcak

Nový buspruh mezi Petrovicemi a Jižním Městem. Foto: RopidNový buspruh mezi Petrovicemi a Jižním Městem. Foto: Ropid

Řidiči zkracující si cestu omezovali cestující v autobusech. Ti nyní získají vyhrazený pruh.

Mezi Petrovicemi a pražským Jižním Městem vznikl na konci září nový buspruh. Měří 650 metrů a vede Novopetrovickou ulicí mezi Archimédovou a Štychovou.

V tomto úseku se totiž často v ranní špičce vyskytují kolony, které jsou výraznější při komplikacích na dálnici D1 nebo na Pražském okruhu.

Pruh tak bude nově vyhrazen cestujícím na autobusových linkách 125, 175, 183, 226, 227, 381, 382, 383 a 387.

Nový buspruh mezi Petrovicemi a Jižním Městem. Foto: RopidNový buspruh mezi Petrovicemi a Jižním Městem. Foto: RopidNový buspruh mezi Petrovicemi a Jižním Městem. Foto: Ropid

Ve směru na Jižní Město je nový buspruh vyznačen nejdříve při pravém okraji vozovky pro možnost obsloužení zastávky Jakobiho, následně pokračuje v levém pruhu, který se následně mění na odbočovací pruh do Štychovy ulice.

„Šikana Středočechů“ začíná. Praha 6 vykázala auta z pruhů na příjezdu do metropole

Hlavním důvodem je podle Ropidu snaha o jeho maximální využití v celé délce. Pokud by totiž zůstal vpravo, brzy by se do něj řadily automobily jedoucí přímo. Zároveň je v plánu jeho pokračování i za křižovatkou se Štychovou ulicí, aby pak mohl plynule navázat na existující buspruh od křižovatky s ulicí Euklidova.

Tam je však podle organizátora pražské dopravy ještě nutné nejdříve doplnit chodník. Poté budou mít autobusy zajištěný ještě plynulejší průjezd od Sídliště Petrovice až ke stanici metra Háje.

Řešení s přeřazováním buspruhu přes průběžný pruh pro ostatní vozidla je obvyklé v situaci, kdy je provozně vhodnější poloha buspruhu vlevo, ale v části preferovaného úseku se nacházejí zastávky. Tento režim je v provozu také na Strakonické, Evropské, Podbabské a Plzeňské ulici.

Stav dopravní nouze trvá, píše starosta po omezení vjezdu do Prahy 6. Středočechům radí budovat P+R

Tagy buspruh ropid
22 komentářů