Nejnižší nabídnutá cena za obchvat Přeštic na I/27 klesla pod 60 procent

Silnice I/27 v úseku Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSDSilnice I/27 v úseku Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSD

Srovnání ovšem vypadá zcela jinak, vezme-li se v potaz cena, kterou ŘSD uvádělo jako předpokládanou ještě koncem loňského roku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dovedlo do finále tendr na 5,2 kilometru dlouhý obchvat Přeštic na I/27 na Plzeňsku. Obdrželo celkem osm nabídek, přičemž s nejnižší cenou přišlo sdružení firem Valcano, Duna Aszfalt a Silnice Klatovy.

Sdružení je ochotno obchvat zbudovat za 788,4 milionu korun, což představuje 59 % předpokládané ceny (1,296 mld. Kč). Jde tak o jeden z největších propadů ceny oproti očekávání projektantů, který ŘSD v poslední době zaznamenalo.

Srovnání ovšem vypadá zcela jinak, vezme-li se v potaz cena, kterou ŘSD uvádělo jako předpokládanou ještě koncem loňského roku. Tehdy v letáku ke stavbě byla uvedena cena 608 milionů, o půl roku později při vypsání tendru letos v červnu však vyrostla na více než dvojnásobek.

Na stavbu je vydáno stavební povolení v právní moci. Informační leták ŘSD klade zahájení stavby ještě do letošního roku, hotovo by mělo být v roce 2026.

Obchvat naváže na nedávno dokončenou miliardovou přeložku Šlovice – Přeštice. Účelem je především ulevit obyvatelům Přeštic. „V návrhu řešení je navíc zohledněn předpokládaný rozvoj města. Přeložka také umožní budoucí zdvoukolejnění železniční trati,“ píše se v materiálech ŘSD.

Přeštice budou na nový obchvat napojeny mimoúrovňovou křižovatkou, severně od ní povede nová silnice po mostě přes železniční trať (170 Plzeň – Klatovy). Naopak jižně od města silnice tutéž trať podejde a napojí se na stávající silnici I/27.

Toto řešení ŘSD označuje jako „dlouhodobé provizorium, dokud nebude finančně vyřešeno pokračování nové trasy silnice I/27 dále směrem ke Švihovu“.

I/27, Přeštice obchvat. Pramen: ŘSD

I/27, Přeštice obchvat. Pramen: ŘSD

Tagy I/27 Přeštice obchvat ŘSD
15 komentářů