Auf Wiedersehen. Ryanair ruší desítky linek z Německa, zmizí ze Saska

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Drážďanech. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Drážďanech. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Ryanair poukazuje na vysoké poplatky v Německu, končí v Lipsku i Drážďanech.

Největší evropská letecká společnost výrazně omezí svoji přítomnost na německém trhu. Důvodem jsou spory s německými úřady o výši letecké daně nebo poplatky za použití letišť. Ryanair pro příští rok zredukuje svoji nabídku v Německu o 12 %, ze tří letišť zcela zmizí.

Ryanair oznámil škrty v tiskové zprávě. Zruší celkem 22 linek, zcela se stáhne z Dortmundu, Lipska a Drážďan. Drážďanské letiště a linky Ryanairu využívá i řada českých cestujících z pohraničí, protože je blíže než Praha. Už dříve tu Ryanair zrušil linku do Londýna, nyní škrtl i spojení na Mallorku. Kromě tří letišť, odkud přestane létat, výrazně omezí provoz také v Hamburku a Berlíně.

„Důvodem rušení je pokračující neschopnost německé vlády snižovat poplatky za leteckou daň, bezpečnost a poplatky za řízení letového provozu, což brání oživení a růstu,“ uvedl Ryanair ve zprávě. Německý systém označil Ryanair za nemocný. Jen navigační poplatky podle dopravce stouply od roku 2019 o 100 %.

„Německo se vrátilo pouze na 82 % své úrovně provozu před covidem, což z něj dělá zdaleka nejhorší letecký trh v Evropě. Kvůli těmto vysokým vládním daním a poplatkům, které jsou nejvyšší v Evropě a také monopolu Lufthansy na vysoké tarify mají Němci a návštěvníci Německa nejdražší letenky v Evropě,“ uvedl generální ředitel Ryanairu Eddie Wilson.

Ryanair ročně v Německu přepraví kolem 16 milionů cestujících, plánoval počet postupně zdvojnásobit.

Tagy Ryanair
20 komentářů