Poslední úsek dálnice D11 má stavební povolení, do roku 2028 má být hotovo až na hranici

D11, úsek Jaroměř - Trutnov. Foto: ŘSDD11, úsek Jaroměř - Trutnov. Foto: ŘSD

ŘSD pro 20 kilometrů dálnice chystá vypsání soutěže.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo stavební povolení pro poslední úsek dálnice D11. Týká se necelých 20 kilometrů dlouhého úseku z Jaroměře do Trutnova.

Vyplývá to z informací na úřední desce Dopravního a energetického stavebního úřad (DESÚ). Povolení se týká celé hlavní stavby, zatím není ještě pravomocné. K jeho vydání došlo necelých 11 měsíců poté, co si ŘSD o povolení zažádalo, samotné řízení po doplnění chybějících materiálů začalo v červnu.

První soutěž na poslední úsek D11. Miliardový tendr vypíše ŘSD ještě letos

Stavbu dlouho blokovaly spory s jedním z majitelů pozemků Petrem Holubcem, ty jsou již minulostí. „Ve stavebním řízení zatím nevidím žádné zásadní problémy,“ řekl minulý týden generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Námitky podával v řízení i Holubec, který požadoval například měření hluku. Úřad jeho podmínky zahrnul do zhruba stovky podmínek pro fázi přípravy, stavby i samotného provozu. Zveřejněné podmínky jsou běžné jako u řady obdobných staveb.

D11, trasa úseku Jaroměř - Trutnov. Pramen: ŘSD

ŘSD již minulý týden vypsalo soutěž na kácení zeleně v trase. Podle informačního letáku ŘSD začne stavba s odhadovanými náklady téměř 12 miliard korun příští rok, hotovo by mělo být v roce 2028. K vypsání soutěže na zhotovitele má dojít ještě letos.

V Jaroměři se stavba napojí na stávající D11, v Trutnově na další budoucí úsek D11 až ke státní hranici s Polskem. Pro tento úsek došlo minulý týden k zásadnímu posunu. Po téměř roce sporů Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) definitivně rozhodl o vyloučení Budimexu. Stavba má začít v příštích týdnech.

Konec sporů o D11. Poláci neuspěli, úsek na hranice postaví sdružení vedené firmou Metrostavu

Pokud stavby obou úseků poběží bez problémů, v roce 2028 bude možné dojet po D11 z Prahy do Polska bez přerušení.

Tagy D11 D11 Jaroměř - Trutnov DESÚ Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
27 komentářů