Silničáři osazují váhy na D10 u Prahy, pokuty začnou vybírat až příští rok

Instalace vysokorychlostních vah na Pražském okruhu. Pramen: ŘSDInstalace vysokorychlostních vah na Pražském okruhu. Pramen: ŘSD

Ještě do konce tohoto roku chce ŘSD zařízení instalovat i na Pražském okruhu (D0), a to na 79. kilometru nedaleko křižovatky s D1.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo s instalací dalších vysokorychlostních vah na české dálniční síti. Kamerový systém a čidla ve vozovce budou nově na dálnici D10 u Svémyslic (km 5,7), kudy denně projede přes 50 000 vozidel, z toho třetina nákladních.

Osazování zařízení si vyžádalo omezení dopravy, které má podobu dvou zúžených jízdních pruhů v každém směru a snížení povolené rychlosti na 80 km/h. Práce provádí sdružení firem MI Roads a Rebut, cena vzešlá z výběrového řízení je 61,2 milionu korun.

„Jedná se o instalaci certifikovaného měřicího zařízení, které zcela automaticky zaznamenává hmotnost projíždějících vozidel a současně vyhodnocuje naměřená data z pohledu možného spáchaní dopravního přestupku,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

ŘSD chce uvést váhy do zkušebního provozu do konce letošního roku, dalších šest měsíců přitom nebude nikdo vybírat pokuty. Ostrý provoz s výběrem pokut od provozovatelů přetížených kamionů má začít příští rok v červnu.

Zařízení je navrženo tak, aby dokázalo zaznamenat celkovou hmotnost vozidla a zatížení jednotlivých náprav v průběhu jízdy vozidla přes místo měření za běžné cestovní rychlosti či snížené rychlosti bez nutnosti zastavení vozidla.

Na české dálniční síti je takových vah zatím devět, v provozu jsou ovšem jen tři. Ještě do konce tohoto roku chce ŘSD zařízení instalovat i na Pražském okruhu (D0), a to na 79. kilometru nedaleko křižovatky s D1. Cílem je potlačit přetěžování kamionů, které ve zvýšené míře ničí vozovku. Přetížené kamiony se snaží „lovit“ i policie, která využívá mobilní váhy.

Vysokorychlostní váhy na českých dálnicích

 

Dálnice – km

Směr

Stav k 7.10.2024

D01 – 122,9 Obousměrně V provozu
D02 – 8,3 Vlevo V provozu
D02 – 8,3 Vpravo Připraveno na metrologické ověření
D04 – 9,5 Obousměrně V provozu
D05 – 105,2 Vpravo Příprava ke zprovoznění lokality
D08 – 5 Vlevo Dlouhodobě mimo provoz
D08 – 46,9 Obousměrně Připraveno na metrologické ověření
D35 – 268 Obousměrně Příprava ke zprovoznění lokality
D48 – 46,9 Obousměrně Probíhá kalibrace a metrologické ověření

 Pramen: ŘSD

Plány na osazení vysokorychlostních vah 

Dálnice – km

Směr

D55 – 61,0

Obousměrně

D0 – 79,1

Obousměrně

D10 – 5,7

Obousměrně

D11 – 79,2

Obousměrně

D03 – 91,9

Obousměrně

D05 – 23,3

Obousměrně

D06 – 11,2

Obousměrně

Pramen: ŘSD

Tagy Pražský okruh ŘSD vážení kamionů
4 komentáře