Severní spojku v Budějovicích postaví za dvě miliardy Swietelsky, začne v listopadu

Stavba I/20 u Budějovic, buldozer provádí skrývku ornice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStavba I/20 u Budějovic, buldozer provádí skrývku ornice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Hotovo má být v roce 2027, tedy zhruba ve stejnou dobu jako nový čtyřpruh, který se od srpna staví na příjezdu do Budějovic od Písku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo stavební firmy, které postaví 2,5 kilometru dlouhý severní obchvat Českých Budějovic (silnice I/20). Vybraným zhotovitelem je sdružení firem Swietelsky stavební, OHLA ŽS a Hochtief, které v tendru potřelo další tři zájemce.

„Zahájení realizace stavby důležitého propojení silnice I/20 a dálnice D3 plánujeme na listopad,“ uvedl na síti X šéf ŘSD Radek Mátl. Cena vítězného sdružení je 1,973 miliardy korun, což je 77 procent ceny předpokládané.

Nemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTrasa severní spojky I/20 vede přes tento statek s hospodou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářI/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSDSeverní spojka České Budějovice, vizualizace. Pramen: ŘSDSoučástí severní spojky bude i most přes Vltavu. Pramen: ŘSD

Začátek stavby je u okružní křižovatky u Globusu, konec pak na křižovatce Nemanické ulice, Pražské třídy a Okružní ulice. Součástí obchvatu bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem. Město si od něj slibuje vyvedení části tranzitu na dálnici.

Už od podzimu 2021 mají silničáři k severní spojce územní rozhodnutí, které získali na druhý pokus po dvouletých peripetiích. Stavební povolení nabylo právní moci loni v listopadu.

Hotovo má být v roce 2027, tedy zhruba ve stejnou dobu jako nový čtyřpruh, který se od srpna staví na příjezdu do Budějovic od Písku (I/20).

Tagy I/20 ŘSD Severní spojka České Budějovice
14 komentářů