Dotace zahýbaly trhem s novými auty. Elektromobily hlásí rekord, Tesla poskočila na šesté místo

První Tesla Cybertruck s českou registrací. Foto: Cybertruck.czPrvní Tesla Cybertruck s českou registrací. Foto: Cybertruck.cz

Se započítáním plug-in hybridů mají auta na baterie poprvé podíl přes deset procent trhu.

Dotace ministerstva průmyslu a obchodu na nákup elektrických vozů pro firmy výrazně zahýbala trhem s novými vozidly v Česku. Registrace nových elektromobilů dosáhly po státní podpoře rekordu jak absolutně, tak i podílem na trhu. Výrazně také zamíchaly pořadím značek.

Ukazují to dnes zveřejněná data Svazem dovozců automobilů (SDA). Bateriových elektrických vozidel (BEV) se prodalo v září 1 463, dosáhly tak podílu 8,02 % trhu. Se započítáním 422 registrovaných plug-in hybridních aut tak poprvé auta, která mohou jet pouze na baterie, mají přes desetinu trhu. Podle SDA je za velkým nárůstem především dotační program ministerstva průmyslu a obchodu.

Ten zamíchal i pořadím jednotlivých značek. Poprvé v historii se do první desítky dostala automobilka Tesla, která s 639 registrovanými auty skončila v září šestá. Českému trhu nadále s téměř dvoupětinovým podílem kraluje Škoda Auto, následovaná Hyundai, Toyotou a Volkswagenem.

SUV mají polovinu trhu

Zda elektromobily udrží růst na českém trhu, ukážou další měsíce. Zkušenosti z jiných evropských zemí ale ukazují, že po ukončení dotací následovalo výrazné ochlazení zájmu kupujících. Například evropský trh za srpen zaznamenal velký pokles registrací elektrických aut.

Za celý rok mají elektrické vozy v Česku podíl 4,2 %. Plug-in hybridů se letos v Česku prodalo 4 398 (podíl vzrostl z 2,4 % na 2,6 %). Podíl hybridních aut bez vnějšího dobíjení meziročně vzrostl z 15,11 % na 19,45 %. Dovoz ojetých osobních vozidel klesl téměř o 10 %.

Celkové registrace osobních vozů se za prvních devět měsíců drží lehce nad čísly za stejné období loňského roku (+2,65 % za leden až září, za září +6,01 %).

Společnost PwC ve své analýze trhu upozornila, že registrace nových aut jsou stále nižší než v období před pandemií Covid-19. Ve třetím čtvrtletí roku 2024 dosáhl podíl registrovaných SUV a terénních vozů 50,1 %. „Pokračuje tedy růst této kategorie v porovnání s minulými lety, a tento segment tak
nadále zůstává nejdominantnějším v počtu nových registrací osobních automobilů. Podíl vozů MPV v mezičtvrtletním srovnání roku 2024 opět poklesl z 8,3 % na 7,7 % a klesající trend přetrvává,“ uvádí společnost v analýze.

Tagy registrace nových vozidel Svaz dovozců automobilů
22 komentářů