Letiště Praha chce další dva parkovací domy pro zaměstnance, vyjdou na 1,5 miliardy

Parkování na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště PrahaParkování na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště Praha

Nových parkovacích kapacit by se měla dočkat také veřejnost.

Pražské letiště chce stavět další dva parkovací domy určené primárně pro zaměstnance. Kromě připravovaného objektu u bývalého sídla Českých aerolinií rozšíří kapacity také chystané parkovací domy u Motorárny a za Bílým domem. Aktuálně se soutěží dodávka studií proveditelnost. Vyplývá to z profilu zadavatele.

Jak řekla deníku Zdopravy.cz mluvčí Letiště Praha Denisa Hejtmánková, investiční náklady na oba parkovací domy jsou kalkulovány v relaci 1,5 miliardy korun. Umístěny budou v areálu Jih. Předpoklad zahájení výstavby je podle Hejtmánkové nejdříve v roce 2028.

Parkovací dům za Bílým domem (nedaleko zastávky K Letišti) má nabídnout asi 500 míst, parkovací dům u Motorárny (za výcvikovým střediskem CATC) by jich měl nabídnout asi 1 000.

Poloha připravovaných parkovacích domů na pražském letišti.Zdroj: Google Earth

Poloha připravovaných parkovacích domů na pražském letišti.
Zdroj: Google Earth

„Oba plánované parkovací domy v areálu Jih mají kombinovanou funkci – slouží primárně pro zaměstnanecké parkování, ale také pro externí partnery Letiště Praha, nájemcům a pro parkování návštěv, respektive s možností částečného využití pro veřejnost, například při poskytování služby valet parking,“ uvedla Hejtmánková.

Myslí se i na cestující

Hejtmánková dodala, že letiště obecně v rámci rozvoje segmentu parkovacích kapacit aktivně rozvíjí projekty parkovacích domů pro zaměstnance, především ale pro veřejnost a cestující.

„Aktuálně například probíhá územní řízení týkající se dvou parkovacích domů v areálu Sever, které budou primárně sloužit veřejnosti a cestujícím. Letiště také průběžně uvolňuje kapacity pro cestující v parkovacích domech, kde byla historicky část parkovacích míst určena pro zaměstnance,“ uzavřela Hejtmánková.

Tagy letiště praha parkovací dům parkování parkování na Letišti Václava Havla prg
16 komentářů