pruvodce

Na jihu už jsou všechny RegioPantery, vytlačí žehličky od Lipna

Jihočeský RegioPanter, nádraží České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJihočeský RegioPanter, nádraží České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

České dráhy budou elektrické vlaky na jihu Čech provozovat až do prosince 2033.

České dráhy (ČD) dodaly do Jihočeského kraje už všech pět elektrických jednotek RegioPanter, které přislíbily při podpisu smlouvy s krajem loni v listopadu. Poslední dvě nové jednotky (650.245 a 650.246) přijely z Plzně v pátek.

V Jihočeském kraji tak České dráhy mají celkem 19 RegioPanterů (všechny dvouvozové), z toho 15 jednotek druhé generace a čtyři první generace z roku 2012. Dodatečná pětice RegioPanterů má obsluhovat tratě České Budějovice – Horní Dvořiště a Rybník – Lipno.

„Díky kompletaci dodávek jsou nové vlaky už nasazeny i na trať 195 Rybník – Lipno nad Vltavou, pevně turnusovány budou od nového jízdního řádu v polovině prosince,“ sdělil mluvčí Českých drah Filip Medelský. S lokomotivami řady 210 (žehlička), které dosud na Lipno jezdí, se podle něj počítá na staniční zálohy v Plzni a Českých Budějovicích.

České dráhy dodaly pětici RegioPanterů na základě nové desetileté smlouvy s krajem, která byla uzavřena loni v listopadu. Elektrické vlaky tak budou na jihu Čech provozovat až do prosince 2033. Zároveň byla předčasně zrušena předchozí desetiletá smlouva, na jejímž základě provozovaly ČD v kraji elektrické vlaky od prosince 2019 a pořídily přitom deset nových RegioPanterů. Ty byly dodány předloni.

Nové jednotky RegioPanter pořídily dráhy na základě rámcové smlouvy se Škodou Transportation na 50 jednotek, tedy za ceny z roku 2019. Vyjma Bechyňky by tak měly Pantery obsloužit všechny regionální elektrické linky v jižních Čechách.

Tagy České dráhy Jihočeský kraj RegioPanter trať Rybník - Lipno
32 komentářů