Liberec po roce dokončil opravu rušné tepny v centru. Zúžil pruhy autům, přibyl prostor pro jízdu na kole

Opravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czOpravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.cz

Ulice má být základem nového městského bulváru.

Řidiči a cestující mohou po roce znovu využívat bez omezení Sokolskou ulici v centru. Jedna z nejvytíženějších komunikací v centru krajského města prošla modernizací a opravou za 71 milionů korun. Oprava začala loni, na zimu byla silnice dočasně průjezdná.

Oprava se týkala 370 metrů mezi Zhořeleckou a Pastýřskou ulicí. Rekonstrukce výrazně zatížila provoz na objízdných komunikacích. Město zdůraznilo, že nešlo jen o běžnou opravu. Ulice se dočkala nového uspořádání, přibyla zeleň a cyklopruh. Jízdní pruhy pro auta jsou nyní užší, naopak po obou stranách vozovky vznikl cyklopruh. Novinkou je i úprava pro vsakování vsakování dešťových vod. Město se při plánech inspirovalo podle vyjádření radních v severských zemích. Ulice je od 17 hodin průjezdná pro MHD, od půlnoci bude otevřená pro veškerou dopravu.

V Liberci začala rekonstrukce rušné Sokolské ulice, hotovo bude příští rok

Je to novinka, na kterou si Liberečané možná budou muset trochu zvyknout, ale věřím, že si tento způsob rekonstrukce zásadních ulic a chodníků postupně oblíbí. Při navrhování jsme pamatovali mimo jiné na místní usedlíky, tedy ty, kteří v okolí poměrně hojně využívané silnice trvale bydlí. Ulice je zklidněna zelení a zelenými ostrůvky. Nově jsme tam vysadili téměř 40 stromů. Zároveň autům umožňuje plynulý a bezpečný průjezd. Mysleli jsme i na budoucnost. Už nyní totiž počítáme s tím, že zde vyroste nový bulvár, ale také nová bytová výstavba. Potom se naplno odhalí výhody tohoto koncepčního řešení městské ulice,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek.

Nově propojení s Ruprechtickou

Akce byla společnou investicí města a kraje. Jde o bývalou silnici I/14, kterou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po vybudování nové silnice na Jablonec nad Nisou převedlo na Liberecký kraj. Novinkou je i propojení s Ruprechtickou ulicí, ze které bude nově na Sokolskou. Pouze ale ve směru z Ruprechtické, obousměrné zprovoznění zakázala policie.

Rekonstrukce ulic a chodníků je podle vedení města jednou z priorit. Ve srovnání s předchozími roky Liberec letos zahájil a dokončil už 33 dopravních staveb za více než 330 milionů, což je zhruba 5x více než v předchozích letech.

Dali jsme voličům slib, že za volební období opravíme minimálně padesát ulic, přičemž už nyní jsme jich dokončili téměř čtyřicet. Současně chceme za čtyři roky naší práce na radnici investovat do ulic a chodníků celkově přes miliardu korun,“ dodal Janďourek. Bývalá silnice I/14 má postupně projít opravou až k Jablonecké ulici.

Opravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czOpravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czOpravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czOpravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czOpravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czOpravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czOpravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czOpravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czOpravená Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.cz
Tagy liberec Sokolská
21 komentářů