pruvodce

Škoda ukázala novou tramvaj pro Bonn, vyjet s lidmi má příští rok

Tramvaj ForCity Smart 41T pro Bonn. Foto: Škoda GroupTramvaj ForCity Smart 41T pro Bonn. Foto: Škoda Group

Zkušební provoz běží už od loňska.

Škoda Group představila na veletrhu InnoTrans v Berlíně jednu z 28 objednaných tramvají 41T pro Bonn. V ulicích Bonnu ji lidé mohou vidět již téměř dva roky, zatím ale v provozu bez cestujících.

Aktuálně probíhá proces homologace a věříme, že tramvaje vyjedou s cestujícími začátkem příštího roku,“ uvedl mluvčí Škoda Group Jan Švehla. Tamější dopravní podnik SWB Bus und Bahn si objednal 28 tramvají o délce 30 metrů. Kapacita tramvaje je 60 sedících a 120 stojících cestujících. Každé vozidlo má dva multifunkční prostory, které mohou využít rodiče s kočárky, uživatelé ortopedických vozíků i majitelé kol. V provozu mají postupně nahradit tramvaje Duewag z 90. let.

Škoda letos v červnu získala za design tramvaje mezinárodní ocenění Red Dot Award 2024. „Design tramvaje je nadčasový a přizpůsobený charakteru města. Samotné designové provedení zohledňuje nároky na funkčnost vozidla a výrazně přispívá ke zvýšení bezpečnosti řidičů, chodců i cestujících a v neposlední řadě také umožňuje zjednodušení údržby jednotlivých souprav. Na návrhu kabiny spolupracovali návrháři a projektanti přímo s řidiči z Bonnu,“ popisuje Škoda Group tramvaj.

V Bonnu vyjela do zkušebního provozu první tramvaj od Škody

Po dokončení dodávky překročí Škoda hranici 220 tramvají dodaných do Německa. „V tuto chvíli jsou v Bonnu již tři tramvaje a dalších 14 je v našem plzeňském závodě v různých fázích montáže. Během září se nám pak podaří dokončit hrubé stavby pro všech 28 vozidel,“ říká Jan Harder, President Region West and North ve Škoda Group.

Nové tramvaje ForCity Smart 41T pro Bonn mají plně motorové podvozky (100% adheze), čímž je zaručena vysoká spolehlivost vozidel. Podvozky jsou plně otočné.

Tramvaj ForCity Smart 41T pro Bonn. Foto: Škoda GroupPád stromu do kolejiště ukončil historii třetí generace lanovky na Petřín. Foto: DPPTramvaj ForCity Smart 41T pro Bonn. Foto: Škoda GroupTramvaj ForCity Smart 41T pro Bonn. Foto: Škoda GroupTramvaj ForCity Smart 41T pro Bonn. Foto: Škoda GroupŠkoda představuje svoji tramvaj pro Bonn. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTramvaj ForCity Smart Bonn (41T) při první jízdě v Bonnu. Foto: Martin Magunia / SWB BonnTramvaj ForCity Smart Bonn (41T) při první jízdě v Bonnu. Foto: Martin Magunia / SWB BonnTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda Transportation
Tagy Škoda Group SWB Bus und Bahn
4 komentáře