Důležitý most v Opavě čeká demolice, nepůjde po povodni opravit

Most v Ratibořské ulici v Opavě. Foto: ŘSDMost v Ratibořské ulici v Opavě. Foto: ŘSD

Most je ve stavu, kdy na něj nemůže žádná doprava.

Důležitý most v opavské Ratibořské ulici, který je kvůli povodním uzavřený, bude nutné zbourat. Po kontrole konstrukce o tom rozhodlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Most je součástí silnice I/46. ČTK to řekl mluvčí magistrátu Roman Konečný. Nyní most mohou využívat jen pěší. Pro auta by měla vzniknout provizorní konstrukce, která bude fungoval přes zimu.

„Je to pro město obrovská komplikace,“ řekl Konečný. Most je od neděle uzavřený. Podle Konečného bylo zjevné, že jej tlak masy vody posunul. Objevily se i praskliny. Město chce nechat překontrolovat i ostatní mosty. Většina z nich je nyní uzavřená.

Most v Ratibořské ulici je součástí trasy, která spojuje Opavu s Hlučínem a dále pak s Ostravou. V pondělí jej kontroloval statik a technici ŘSD. „Most je ve stavu, že na něj nemůžeme pustit osobní ani nákladní dopravu. Dnes už víme, že jej musíme zdemolovat,“ uvedl ředitel ŘSD Radek Mátl. Dodal, že bude potřeba postavit mostní provizorium, aby se v zimě tímto úsekem dalo jezdit.

Podezření, že most je poškozený, se objevilo už v neděli. V té době už byl zavřený pro veřejnost. Mohly po něm jezdit jen vozy hasičů, policie či záchranářů. Později policie uzavřela průjezd i pro tyto složky záchranného systému. Voda řeky Opavy přetékala přes vozovku.

Tagy I/46 Opava povodně Ředitelství silnic a dálnic
24 komentářů