Francouzská pošta začala s testováním přepravy balíků tramvajemi

Nakládka balíků do tramvaje ve Štrasburku. Foto: AlstomNakládka balíků do tramvaje ve Štrasburku. Foto: Alstom

Pokud se experiment osvědčí, rozšíří ho pošta do 18 měst.

Nezvyklý experiment v doručování balíků testuje od včerejška až do konce října francouzská pošta La Poste. Ve spolupráci s výrobcem kolejových vozidel Alstom, radnicí ve Štrasburku a tamějším dopravním podnikem CTS zkouší doručovat balíky tramvají.

Jde o menší balíky v rámci služby Colissimo, což je obdoba Balíkovny České pošty. Test má ukázat, jak by takový způsob dopravy zásilek mohl usnadnit přepravu po městě. Nakládka balíků probíhá v 9 hodin ráno do přední části tramvaje na konečné linky B Hœnheim Gare. Ve stanici Broglie v centru města dojde k jejich vykládce, dál je rozváří kurýr s nákladním kolem. Stejný postup se opakuje ještě odpoledne.

Cílem testu je zjistit, zda může přeprava balíků probíhat společně s cestujícími, aniž by došlo ke zhoršení komfortu pasažérů. Využití tramvaje má ušetřit dopravu balíků dodávkou nebo nákladním autem po městě.

Doprava zboží po městě tvoří zhruba 20 % celkové dopravy, ale 50 % spotřeby nafty. Cílem této akce je tento podíl snížit,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

Pokud se experiment osvědčí, pošta počítá s rozšířením do dalších 18 francouzských měst.

Tagy CTS doručování balíků tramvajemi La Poste Štrasburk
11 komentářů