Do Göteborgu dorazily první nové tramvaje M34 od Alstomu

Tramvaj M34 pro Göterborg. Foto: VästtrafikTramvaj M34 pro Göterborg. Foto: Västtrafik

Nové tramvaje mají být nasazeny kompletně do roku 2027.

Do vozovny dopravního podniku Göteborgs Spårvägar ve švédském Göteborgu dorazila první z 60 nových tramvají, které mají výrazně proměnit veřejnou dopravu ve druhém největším švédském městě. Nové tramvaje vyrábí Alstom ve svém závodě v lužickém Budyšíně (Bautzen).

Tramvaj nyní čekají měsíce zkušebního provozu. Jde o vizuálně shodné tramvaje s vozidly M33. Dodávka 40 těchto tramvají o délce 35 metrů skončila loni.

Do Švédska míří tramvaje s názvem M34, které jsou již svou délkou 45 metrů označovány za velkokapacitní. Objednávka těchto tramvají nastala v roce 2021, město využilo kompletně opci k celému kontraktu z roku 2016, tehdy ještě s Bombardierem.

Do města má letos dorazit 6 tramvají, v příštích dvou letech po 20 vozech, zakázka skončí v roce 2027 dodávkou posledních 14 kusů. Jedna tramvaj pro 319 cestujících vychází na zhruba 77 milionů korun.

„Jde o velký krok vpřed v naší investici do rozvoje veřejné dopravy v Göteborgu. S 60 novými, delšími a nízkopodlažními tramvajemi ještě více usnadňujeme našim cestujícím dostat se do zaměstnání, škol a aktivit udržitelným způsobem,“ říká Lars Backström, generální ředitel společnosti Västtrafik.

Tramvaje před dodáním procházejí rozsáhlým testovacím programem v Německu. Poté testy pokračují ve vozovně v Göteborgu. Pravidelný provoz by měl začít v prosinci.

Tramvaj M34 pro Göterborg. Foto: VästtrafikTramvaj M34 pro Göterborg. Foto: VästtrafikTramvaj M34 pro Göterborg. Foto: VästtrafikTramvaj M34 pro Göterborg. Foto: Västtrafik
Tagy alstom M34 Västtrafik
5 komentářů