Dokument: Správce upozorňuje věřitele na podmínky v záchranném plánu pro JHMD

JHMD, dieselová lokomotiva T47 v Nové Bystřici. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, dieselová lokomotiva T47 v Nové Bystřici. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Insolvenční správce si dovoluje vyslovit domněnku, že je velice pravděpodobné, že některé podmínky nebude ve stanovených lhůtách reálné splnit.

Zatímco se čeká na schůzi věřitelů a soudní schválení reorganizačního plánu, který má zachránit jindřichohradecké úzkokolejky, insolvenční správce David Jánošík považoval za nutné upozornit věřitele na některé body v plánu.

Plán se snaží u soudu prosadit tým věřitele Jana Kysely. Jeho základem je odkup aktiv firmy soukromým investorem, splacení části dluhů a následný převod aktiv na svazek obcí podél trati. Ten by dráhu, nádraží a vozidla dlouhodobě splácel. Aktualizovaná verze reorganizačního plánu ze srpna 2024 je zde.

Společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) skončila před dvěma lety v úpadku, čímž také na dlouho skončil provoz vlaků. Podařilo se jej obnovit až letos v srpnu, ovšem pouze na necelých šesti kilometrech u Nové Bystřice. Pro zbytek tratí stále chybí osvědčení od Drážního úřadu.

Celý seriál o dění v JHMD v potížích je pod tagem insolvence JHMD.

Poznámky insolvenčního správce přinášíme bez redakčních zásahů:

Insolvenční správce považuje za důležité upozornit věřitele na skutečnost, že reorganizační plán obsahuje celkem 6 odkládacích podmínek, jejichž splnění musí nastat současně, jinak reorganizační plán nenabude účinnosti.

Jedná se o tyto podmínky (zestručněno):

(i) Získání bezpečnostního osvědčení pro celý rozsah úzkokolejné dráhy.
(ii) Získání nároku na čerpání finančních prostředků na opravy a údržbu dráhy od Státního fondu dopravní infrastruktury pro nejméně část roku 2024.
(iii) Uzavření memoranda mezi kupujícím a Sdružením měst a obcí Úzkokolejka nabýt od kupujícího část obchodního závodu dlužníka
(iv) Závazná objednávka přepravy cestujících od kraje Vysočina a Jihočeského kraje, případně obcí nejméně na část roku 2024.
(v) Uzavření smlouvy o úpisu akcií mezi dlužníkem a Kupujícím
(vi) Rozhodnutí o schválení reorganizačního plánu soudem nabude právní moci.

Insolvenční správce si dovoluje vyslovit domněnku, že je velice pravděpodobné, že některé podmínky, zejména (ii) a (iv) nebude ve lhůtách stanovených reorganizačním plánem reálné splnit.

Dále reorganizační plán předpokládá zánik akcií stávajících akcionářů a úpis nových akcií investorem, tedy faktické vytěsnění stávajících akcionářů dlužníka.

Insolvenční správce se obává, že ze strany některých akcionářů nebo s nimi spřízněných věřitelů z tohoto důvodu může dojít k napadení usnesení o schválení reorganizačního plánu odvoláním, a tedy k dalšímu prodloužení celého procesu reorganizace.

Poslední zpráva insolvenčního správce v plném znění je zde.

 

 

Tagy insolvence JHMD JHMD
1 komentář