Obrazem: Z Budějovic do Prahy a zase zpátky. Mig-23 se znovu projel po dálnici

Přeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka Libořezy

V Libořezích na Jindřichohradecku by pro nejnovější přírůstek muzea měla vzniknout nová výstavní hala.

Stíhačka Mig-23 Tygr, která přes 20 let zdobila vjezd na českobudějovické letiště a loni v prosinci byla přesunuta do Prahy, je zpátky na jihu Čech.

Majitel Vojenský historický ústav (VHÚ) letadlo zapůjčil Soukromé letecké sbírce Libořezy, která zorganizovala přesun stroje z pražských Kbel do Českých Budějovic. Nadměrný náklad putoval po dálnici D1, benešovské silnici a dálnici D3, přesun zajistila společnost Kamion Nonstop.

Trasa byla stejná jako v prosinci, kdy letadlo putovalo opačným směrem poté, co Jihočeský kraj neprodloužil smlouvu na jeho zápůjčku a vystavení u letiště. Aktuálně stíhačce poskytla zázemí skupina GW Jihotrans, jejíž šéf Robert Krigar je rovněž známý fanda letectví.

V Libořezích na Jindřichohradecku by pro nejnovější přírůstek měla vzniknout nová výstavní hala, u níž aktuálně probíhá projektová příprava. Jak deníku Zdopravy.cz řekl ředitel sbírky David Formánek, pro veřejnost by měl být stroj k vidění zhruba za dva roky. Do té doby u něj bude provedena tzv. expoziční příprava, tedy bude uveden do vystavovatelného stavu.

Blíže o sbírce v Libořezích psal deník Zdopravy.cz v letním muzejním seriálu v roce 2022.

MiG-23 Tygr byl vyroben v listopadu 1982. Poslední letová akce se s ním podle dostupných informací uskutečnila 26. října 2000.

Přeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka LibořezyVjezd do areálu jihočeského letiště zdobil do prosince 2023  MiG-23. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřeprava letounu Mig-23 z Prahy do Č. Budějovic. Autor: Soukromá letecká sbírka Libořezy
Tagy MiG-23 Soukromá letecká sbírka Libořezy
1 komentář