Odložte své cesty, doporučují ČD cestujícím. Extrémní počasí přerušilo provoz na více než desítce míst

Zásah hasičů Správy železnic u najetí motorového vozu Českých drah do kamenů. Foto: Správa železnicZásah hasičů Správy železnic u najetí motorového vozu Českých drah do kamenů. Foto: Správa železnic

Provoz zatím komplikují hlavně popadané stromy a kamení.

Extrémní srážky v kombinaci se silným větrem působí velké problémy na české železnici. Provoz je aktuálně přerušen na více než desítce míst, drží se zatím provoz na hlavních koridorech.

Aktuální situaci ukazuje přehledně aplikace Grapp Správy železnic. Dobrým zdrojem dat o zpožděních či přerušení provozu jsou také účty Správy železnic Datel nebo Českých drah na síti X či na stránkách ČD mimořádnosti. Vlaky nejezdí kvůli pádu stromů do kolejiště hlavně v Libereckém kraji. Provoz je přerušen například z Liberce do Jablonného v Podještědí nebo ze Semil do Železného Brodu. Vlaky nabírají velká zpoždění kvůli takzvaným foukacím rozkazům, tedy pomalejší jízdě, která umožní strojvedoucímu zastavit před nečekanou překážkou v kolejišti. Zatím nedošlo k žádnému zranění.

Provoz na české železnic 14.9. 08:30. Vykřičníky znamenají přerušení či omezení provozu, červená barva zpoždění. Foto: GRAPP

Jen včera došlo došlo k osmi případům najetí vlaku Českých drah do spadlého stromu, popadaných větví nebo sesunuté zeminy na trati. V dalších šesti případech se strojvedoucímu podařilo před překážkou bezpečně zastavit. Všechny události se obešly bez zranění.

Podle mluvčího hasičů Správy železnic Martina Kavky hasiči přes noc zasahovali u 28 událostí. Šlo o najetí vlaku do stromu, likvidaci  padlých či nahnutých stromů, čerpání vody nebo pomoc jiným složkám IZS.  Nejvíce jich bylo v Libereckém a Královehradeckém kraji. „V tuto chvíli je preventivně nebo nuceně uzavřen provoz asi na 15 místech,“ řekl v 9:05.

České dráhy vyzvaly cestující, aby v případě, že je to možné, v sobotu a neděli odložili své cesty vlakem, pokud nejsou nezbytně nutné. Komplikace na železnici se očekávají i během víkendu.

Zároveň znovu žádáme cestující, aby se před případnou cestou informovali o aktuální situaci na železnici. V případě nepříznivých meteorologických podmínek avizovala Správa železnic, která je správcem železniční infrastruktury u nás, že bude muset přistoupit k dočasnému uzavření některých železničních úseků,“ uvedl mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Průběžně aktualizujeme.

Tagy pád stromu do dráhy přerušení provozu Správa železnic
27 komentářů