Potvrzeno: spojením DSV a DB Schenker vznikne největší logistická firma na světě

Nákladní vlak. Foto: DB SchenkerNákladní vlak. Foto: DB Schenker

Obří transakce podléhá ještě schvalování úřadů.

Deutsche Bahn prodá svoji logistickou divizi DB Schenker dánské skupině DSV. O podpisu smlouvy dnes informovaly obě firmy v tiskových zprávách. Za sto procent akcií německé firmy zaplatí DSV 14,3 miliard eur (zhruba 360 miliard korun). Jde o největší akvizici firmy na evropském trhu.

Deutsche Bahn získá prodejem DSV prostředky na snížení své velké zadluženosti. Zájem o DB Schenker měla ještě společnost CVC, nabídla ale nižší částku.

Akvizice rozšiřuje pokrytí společnosti DSV v klíčových lokalitách a zajistí přístup na nové trhy, čímž posiluje naši pozici a vytváří základ pro udržitelný růst. Spojením našich silných stránek vznikne přední světová logistická společnost,“ uvedla DSV ve zprávě zákazníkům. Firma v materiálech k akvizici píše, že dojde ke vzniku nových pracovních míst, jen v Německu chce investovat přibližně jednu miliardu eur.

Bylo pro nás důležité najít pro DB Schenker silného partnera a dlouhodobý domov pro zaměstnance firmy,“ uvedl generální ředitel DB Richard Lutz. DB Schenker působí i v Česku, kde zaměstnává přes 2000 lidí.

Transakce podléhá ještě schvalování regulačních úřadů. Pokud projde, vznikne největší logistická skupina na světě. Tržby spojené skupiny by na základě finančních údajů za loňský rok měly činit 293 miliard dánských korun (asi 987 miliard Kč). Podnik bude mít přes 147 000 zaměstnanců.

Pro Deutsche Bahn jde o další velký prodej aktiv. Letos firma prodala Arrivu.

Tagy DB Schenker Deutsche Bahn DSV
1 komentář