V Drážďanech se hraje o čas, k zemi šla další část mostu. Českou pomoc Sasové odmítli

Demoliční práce na zbytcích tramvajovém mostu Carolabrücke v Drážďanech. Foto: Die SachsenDemoliční práce na zbytcích tramvajovém mostu Carolabrücke v Drážďanech. Foto: Die Sachsen

Vyprošťovací tanky na rychlé odklizení segmentů mostu nakonec nabídl Bundeswehr.

Od čtvrtečního večera a přes noc probíhají v saských Drážďanech demoliční práce na zbytcích tramvajového mostu Carolabrücke, jehož část se ve středu náhle zřítila do Labe. Německo kvůli tomu požádalo Česko o snížení průtoku na Labi, česká strana však žádosti nevyhověla.

Po několika malých odstřelech kolejových dílů a potrubí dálkového vytápění byly včera po 23:00 zahájeny demoliční práce na betonové části mostu. Ty pokračovaly celou noc. Ráno šla pak k zemi další část poškozeného mostu, laserová měření totiž ukázala, že zbytky této části pomalu klesají.

Demoliční práce na zbytcích tramvajovém mostu Carolabrücke v Drážďanech. Foto: Die SachsenDemoliční práce na zbytcích tramvajovém mostu Carolabrücke v Drážďanech. Foto: Die SachsenDemoliční práce na zbytcích tramvajovém mostu Carolabrücke v Drážďanech. Foto: Die Sachsen

V saské metropoli panují velké obavy ze segmentů mostu, které zůstávají ležet v korytu Labe. Na sobotu totiž město čeká povodňovou vlnu z Česka a ucpaná řeka může rozlití vody do historické části města výrazně zhoršit. Zasahující hasiči jsou tak pod časovým tlakem.

Demoliční práce na Labi sledovaly stovky obyvatel města. Lodní doprava na Labi byla kvůli demolici pozastavena, zboží se musí překládat na kamiony. Část stavby s vozovkou pro auta stále stojí, riziko zřícení mostu je ale extrémní.

Česko nabídlo s odstraňováním zříceného mostu německé spolkové zemi Sasko pomoc. Německá strana ale večer nabídku odmítla, sdělil na dotaz ČTK generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Po diskusi se rozhodli, že použijí techniku Budeswehru. Nasadí jejich vyprošťovací tanky,“ řekl večer ČTK Vlček. Česká jednotka byla na vyslání připravená. Vlček předpokládal nasazení dvou vyprošťovacích tanků. Do Německa by podle něj odjelo maximálně 20 hasičů. Připomněl, že čeští hasiči mají s podobnou akcí zkušenost z odstraňování lávky v pražské Troji, která se zřítila do Vltavy v prosinci 2017.

V Drážďanech se náhle zřítil tramvajový most přes Labe. Poslední vůz přejel 18 minut před pádem

Stometrová část betonového mostu, na němž se nacházela stezka pro pěší, cyklostezka a tramvajová trať spadla do Labe ve středu nad ránem. Událost si nevyžádala žádná zranění.

Zřícený most v Drážďanech. Foto: vue.critiqueZřícený most v Drážďanech. Foto: BananenflankeZřícený most v Drážďanech. Foto: BananaflakesZřícený most v Drážďanech. Foto: BananenflankeZřícený most v Drážďanech. Foto: BananenflankeZřícený most v Drážďanech. Foto: vue.critiqueZřícený most v Drážďanech. Foto: BananenflankeZřícený most v Drážďanech. Foto: vue.critiqueZřícený most v Drážďanech. Foto: vue.critique
Tagy demolice mostu Drážďany
12 komentářů