Obrana zvažuje nový tendr na vývoj a stavbu unikátního vagonu pro armádu

Vojenský vlak čili ešalon. Odsun techniky z kasáren Bechyně do Sudoměřic Autor: Armáda ČR/kapitánka Zuzana KrálováVojenský vlak čili ešalon. Odsun techniky z kasáren Bechyně do Sudoměřic Autor: Armáda ČR/kapitánka Zuzana Králová

Nový nákladní vůz měl být dle představ ministerstva obrany nízkopodlažní, dvoučlánkový, dvanáctinápravový s kloubem.

Ministerstvo obrany nevzdává snahu o pořízení unikátního nákladního vagonu pro armádu. Do prvního tendru na vývoj a stavbu prototypu, který nemá ve světě obdoby, se nikdo nepřihlásil, v úvahu tak připadá soutěž druhá s upravenými podmínkami.

„Jelikož se do veřejné zakázky nepřihlásil žádný potenciální uchazeč, ministerstvo obrany v tuto chvíli zvažuje opakované vypsání tendru na základě dodatečně provedeného průzkumu trhu,“ sdělila mluvčí ministerstva obrany Ivana Navrátilová.

Nový nákladní vůz měl být dle představ ministerstva obrany nízkopodlažní, dvoučlánkový, dvanáctinápravový s kloubem. Prototyp měl vzniknout do 36 měsíců od podpisu smlouvy. Obrana při vypisování tendru připouštěla i neúspěch, tedy že se vůz vyvinout nepodaří. Alespoň by ale byly odhaleny překážky, které tomu brání. Žádný zájemce se ale nenašel. Jak budou upraveny parametry vozu pro druhou soutěž, MO neuvádí.

„V současné době existují problémy s železniční přepravitelností vybrané vojenské techniky (VT) z důvodu velkých rozměrů nebo hmotnosti. Požadované řešení předejde dopadům na přepravitelnost jak některé současné techniky, tak předpokládané nově zaváděné techniky. Nový speciální železniční vůz zajistí přepravu širokého spektra VT velkých rozměrů i hmotností. Dalším velkým přínosem bude výrazné zkrácení doby pro realizaci přepravy a tím snadnější splnění závazků vůči NATO. Podobný typ železničních vozů, který by splňoval definovaná kritéria, v současné době v ČR ani v zahraničí neexistuje, tudíž vlastní vývoj železničního vozu je ideálním řešením,“ stálo v zadávací dokumentaci.

Tagy Armáda České republiky Ministerstvo obrany
65 komentářů