Podvádíte, zavíráme. Ministerstvo zesílilo kontroly stanic měření emisí a STK, šlo po podezřelých

Autoservis - STK a měření emisí - ilustrační foto. Zdroj: PixabayAutoservis - STK a měření emisí - ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

První uzavřená stanice je v Lipníku nad Bečvou, v Plzni špatně zkontrolovali stav auta.

Důslednější kontrola ministerstva dopravy v oblasti dodržování pravidel při měření emisí a posuzování technického stavu aut přinesla první výsledek. Kontroloři dnes na základě závažných nedostatků uzavřeli činnost stanice měření emisí (SME) v Lipníku nad Bečvou.

O výsledku kontroly informovalo ministerstvo v tiskové zprávě. Státní odborný dozor vytipoval podezřelá měření na základě analýzy dat z informačního systému technických prohlídek. Zaměřil se tedy na konkrétní případy stanic, u kterých bylo důvodné podezření z možných chyb a podvodů. Konkrétní jména společností ministerstvo nesdělilo.

Chystá se razantní zákrok proti podvodům u STK a měření emisí. Ministr píše instrukce krajům

V případě stanice měření emisí v Lipníku nad Bečvou kontrolor zjistil, že k měřicím přístrojům jsou připojena neschválená zařízení sloužící k ovlivnění výsledku měření emisí. „Činnost SME byla na místě kontrolujícími okamžitě zastavena,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemeka. Pochybení podle něj budou budou v rámci přestupkového řízení řešit příslušný krajský úřad (kontrolní technici) a příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností (provozovatel SME).

Bez zjištění závad motoru

Kontroloři navštívili i stanici měření emisí v Plzni, kde z 26 900 měření odhalila analýza dat z informačního systému technických prohlídek 1 900 podezření. „Na základě těchto dat vyhodnotil dozor nedbalou činnost kontrolních techniků, kteří při měření konkrétních typů vozidel nezjistili vážnou závadu týkající se otáček motoru. Na příslušný úřad tak dozor pošle oznámení o přestupku kontrolních techniků,“ dodal Jemelka.

V Plzni neprošel kontrolou ani technik na kontrolní lince. Neprovedl totiž kontrolu zapojení/funkčnosti zásuvky tažného zařízení. „Elektrické spojení tažného vozidla s přípojným je nefunkční. To by v provozu znamenalo nefunkčnost brzdových svítilen na připojeném vozidle. Vozidlo tak bylo i na základě dalších závad označeno jako nezpůsobilé k dalšímu provozu,“ dodal Jemelka. Ministerstvo odeslalo krajskému úřadu oznámení o přestupku technika.

Jde o první výsledky intenzivnějšího státního dozoru nad stanicemi technické kontroly a stanicemi měření emisí, které ministerstvo dopravy oznámilo začátkem září. „Kontroly směřují na možné podvody STK a SME, nejsou zaměřeny na běžné řidiče, kteří pečují o technický stav svých automobilů,“ dodalo ministerstvo.

Hadr v sondě. Fotky ukazují nejčastější triky v měření emisí, ministr představil šest kritérií

Tagy emise ME měření emisí Ministerstvo dopravy Stanice technické kontroly STK
53 komentářů