Přehledně: Tržní podíl 0,38 %. Jaké elektromobily se v Česku nejvíce prodávaly?

Volkwagen e-Golf ve flotile Car4Way: Foto: Car4WayVolkwagen e-Golf ve flotile Car4Way: Foto: Car4Way

Elektromobily a plug-in hybridy stále jen pomalu pronikají na tuzemský trh s novými auty. I když loni meziročně registrace stouply

Elektromobily a plug-in hybridy stále jen pomalu pronikají na tuzemský trh s novými auty. I když loni meziročně registrace stouply o 82 % a celkem se u nás registrovalo 981 osobních elektromobilů a plug-in hybridů, vozidla s možností jezdit pouze na elektřinu loni dosáhla podílu jen 0,38 % celého trhu.

Ukazuje to analýza Centra dopravního výzkumu z dat z centrálního registru vozidel. Loni se v Česku prodalo podstatně více hybridů, přes čtyři tisíce kusů. Jde ale o vozy, které nelze dobít přímo ze zásuvky, ale pouze samotnou jízdou a brzděním.

Ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Fryč upozorňuje na fakt, že nabídka automobilek stále roste: e-vozidla nabízelo v Česku už 17 značek. Po zářijovém propadu trhu (nejen) s elektromobily, došlo v závěru roku k jeho oživení. Nejvíce elektromobilů bylo v uplynulém roce registrováno v prosinci (88), naopak nejméně v lednu (25). Únor a září byly jediné měsíce v uplynulém roce, kdy došlo meziročně k nižšímu počtu registrací.

Podle Fryče je zajímavé, jak se podíl e-vozidel liší u jednotlivých automobilek. Například u Porsche se e-vozidla podílela na všech registracích již 6,7 %. Kromě Tesly, která vyrábí jen elektroauta, neměl nikdo tak vysoký podíl. Nejvíce registrací elektromobilů zaznamenaly Volkswagen (308), Nissan (139), BMW (89), Tesla (85) a Hyundai (42). V oblasti plug-in hybridů dominovalo BMW se 101 registracemi, následovalo Volvo (50), Porsche (27), Volkswagen (26) a Mini (21).

Registrace elektromobilů v ČR za rok 2018. Foto: CDV

Registrace elektromobilů v ČR za rok 2018. Foto: CDV

Tagy elektromobily v Česku 2018 registrace vozidel 2018
7 komentářů