Místo betonu tráva v kolejišti. Brno pošle další peníze do MHD, vylepší i zastávky či zázemí řidičů

Tramvajová trať v Nových Sadech po rekonstrukci s novými zelenými pásy. Foto: DPMBTramvajová trať v Nových Sadech po rekonstrukci s novými zelenými pásy. Foto: DPMB

Součástí balíčku příspěvků dopravnímu podniku jsou i peníze na nové přístřešky nebo bezbariérové úpravy.

Brněnští radní rozhodli o přidělení necelých 32 milionů korun na úpravy infrastruktury MHD. Díky tomu dojde k vybudování zelených ploch v kolejišti tramvajových tratí, nových přístřešků pro cestující, úprav pro bezbariérové cestování nebo vylepšení zázemí pro řidiče na konečných.

O schválení dotací informovalo město v tiskové zprávě, přidělení dotace musí schválit ještě zastupitelstvo.

Zelené vegetační pásy se nově objeví na Palackého třídě a ulici Purkyňova. Dopravní podnik města Brna instalaci pásů vysvětluje i pozitivními ohlasy na podobné opatření podél kolejí na ulici Nové sady. „Město tvorbu zelených ploch velmi podporuje, proto Dopravnímu podniku poskytne šest milionů korun. Ještě v letošním roce tak dojde ke změně krytu tramvajových tratí na rušných komunikacích. Konkrétně na Palackého třídě nahradí betonové panely umělý travnatý povrch o velikosti 247,5 m2 a na ulici Purkyňova bude 475,2 m2 osázeno suchomilnými rostlinami,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

V Brně vyměnili 1400 metrů tramvajových kolejí, v Nových Sadech přibyl zelený pás

V rámci objemu schválených příspěvků dojde i na vybudování chybějících přístřešků pro cestující na zastávkách sítě MHD v Brně. Město pošle DPMB dalších šest milionů korun, za které postaví 15 přístřešků. „Uvědomujeme si, že úroveň cestování je dána nejen kvalitou služeb a vozů dopravce, ale i kvalitou navazující infrastruktury, kterou prostor pro cestující rozhodně je. Rozšířením počtu zastávek s přístřeškem pro cestující tak dojde k výraznému zlepšení komfortu při cestování. Počítá se například s výstavbou přístřešku na zastávce Lesná-nádraží nebo smyčka Rakovecká,“ dodal Kratochvíl.

Obnova objektů z minulého století

Obnovou projdou také některé zastaralé přístřešky pro cestující a sociální zázemí pro řidiče DPMB na konečných stanicích v síti MHD. „Na obnovu objektů původně ze 70. a 80. let Brno poskytne 11 milionů korun. Nový přístřešek bude vždy umístěn v ploše původní stavby a bude bezbariérový. Do konce letošního roku se dočká realizace objekt v Útěchově, v příštím roce pak přijdou na řadu například konečné stanice Černého, Kalvodova nebo tramvajová smyčka Zemědělská,“ upřesnil radní.

Celkem 1,6 milionu korun půjde do bezbariérové úpravy zastávky Hluboká a chodníku na ulici Laštůvkova. Jde o doporučení Poradního sboru Rady města Brna pro bezbariérové Brno. Půjde o úsek Laštůvkova – Odbojářská. „Jedná se zejména o místa určená pro přecházení. Město na úpravy poskytne 1,6 milionu korun, přičemž ještě letos se připraví projektová dokumentace a v letech 2025–2026 proběhne samotná realizace,“ nastínil náměstek primátorky Filip Chvátal. V případě zastávky Hluboká pošle město 5,7 milionu korun na bezbariérové úpravy, které budou hotové ještě letos. V dopravním uzlu MHD Stará osada pak dojde k doplnění prostředků pro vedení nevidomých.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB zelený pás
6 komentářů