ŘLP utají data o provozu na českých letištích, zdůvodňuje to bezpečností

Řídící věž, letiště Ruzyně. Pramen: ŘLPŘídící věž, letiště Ruzyně. Pramen: ŘLP

Systém ASTA II, který již nebude veřejný, zobrazoval i letové plány vojenských letadel.

Data o veškerém letovém provozu na letištích v Česku již nebudou veřejně dostupná. Řízení letového provozu (ŘLP) ukončí provoz webových stránek s přístupem do systému ASTA II, kde bylo možné seznamy o veškerých plánovaných odletech a příletech najít.

Státní podnik nejdříve zveřejnil na stránkách systému krátkou zprávu o ukončení provozu k 1. říjnu s odkazem na tiskové středisko, po negativní odezvě veřejnosti pak reagoval speciálním vyjádřením.

„V tomto případě se jedná o dostupnost dat ASTA II pro veřejnost, pro provozní stanoviště podniku zůstává využívání dat beze změny. Připravovaná změna je trvalá a bez náhrady,“ uvedlo ŘLP ve vyjádření s pochopením vůči negativní reakci širší letecké veřejnosti.

Nepopulární krok zdůvodnilo ŘLP bezpečnostními důvody podloženými žádostí Armády České republiky o nezveřejňování letových plánů v případě jejích letů, nemožností vystupovat jako zdroj informací o letech pro širokou veřejnost a tím, že data letových plánů mohou obsahovat osobní údaje o pilotech letů.

Systém ASTA II zobrazuje v reálném čase aktualizované seznamy odletů, příletů, plánovaných letů a uskutečněných odletů z českých letišť, a to včetně těch vojenských, jako je například Čáslav. Součástí dat jsou letové plány včetně plánů již zmíněných vojenských letů. Prakticky kdokoliv se tak může dosud dozvědět například o letech a trasách některých letů bojových letounů Saab JAS-39 Gripen.

Využívána je ASTA II často u zaměstnanců letišť či leteckých nadšenců, kteří se díky ní dozví třeba o čase příletu atraktivního vojenského letadla. V minulosti byla pro vstup do systému nutná schválená zdůvodněná registrace.

ASTA2.Zdroj: ŘLP

ASTA2.
Zdroj: ŘLP

Tagy Řízení letového provozu řlp
10 komentářů