Krakov bude mít metro, výstavba má začít za čtyři roky

MHD v Krakově. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýMHD v Krakově. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Očekává se, že celý systém krakovského metra vyjde v přepočtu na více jak 175 miliard korun.

Polský Krakov se rozhodl vyslyšet přání obyvatel z deset let starého referenda a vybudovat plnohodnotné metro těžkého typu. Podzemní dráha má podle vedení města ulevit dopravě a zlepšit ovzduší.

Starosta města Aleksander Miszalski na platformě X napsal, že nyní jsou na řadě potřebná povolení a projektová dokumentace. Do konce příštího roku má být vybrán zhotovitel, v roce 2028 chce začít s výstavbou první linky.

Projekt 26 kilometrů dlouhé trasy byl rozdělen do tří etap. První pokryje asi 6kilometrový úsek pod centrem města. Vyjde odhadem na tři miliardy zlotých (17,6 miliardy korun). Financování mají zajistit městské, státní i evropské zdroje.

Na zbylých částech první linky by měl s veřejným sektorem participovat i soukromý sektor. Náklady na dokončení všech tří etap jsou odhadovány nejméně na 15 miliard zlotých ( 87,5 miliardy korun), přičemž zahrnují i nákup souprav.

Do budoucna by se mohlo krakovské metro rozšířit o druhou a třetí linku. Očekává se, že celý systém bude stát přes 30 miliard zlotých (více jak 175 miliard korun).

Myšlenku podzemní dráhy podpořilo v referendu v roce 2014 přes 55 procent hlasujících. Metro slíbil obyvatelům v předvolební kampani i současný starosta Miszalski. Ještě před třemi lety přitom analýzy tehdejších úřadů ukázaly, že výstavba metra by nebyla rentabilní. Místo něj měla vyrůst síť tramvajových tunelů.

Tagy Krakov metro Polsko
40 komentářů