Plzeň zdražila parkování v centru, nově se platí i v sobotu

Náměstí Republiky v Plzni. Foto: Plzen.euNáměstí Republiky v Plzni. Foto: Plzen.eu

Zvýšila se i cena rezidentského parkování.

Parkování automobilů v Plzni se řidičům od září prodraží. Město v centrálních zónách A a B rozšířilo dobu placeného parkování i na sobotu, kdy se dosud parkovalo zdarma. V těchto zónách se navíc bude za parkování platit o hodinu déle, a to do 20:00. Změny platí od září i v dalších částech města, zdraží také rezidentské karty opravňující k dlouhodobému parkování obyvatel v místě jejich bydliště, řekl ČTK primátorův náměstek odpovědný za dopravu Aleš Tolar (STAN).

V zóně A platí tzv. progresivní sazba za první, druhou a třetí hodinu ve výši 40, 70 a 100 korun. Nově město zavedlo progresivní sazbu i v zóně B ve výši 30, 40 a 50 Kč za první, druhou a třetí hodinu. „Tyto změny reagují na větší atraktivitu městského centra a změněný životní styl a z toho vyplývající změněnou poptávku po parkování za poslední léta. Hlavním cílem cenové regulace je omezit dlouhodobé parkování návštěvníků v centru a zajistit volná parkovací stání pro návštěvníky i předplatitele,“ uvedl Tolar.

Podle informací ze zprávy o dopravě ve městě bylo na konci roku 2022 v Plzni 408 placených parkovacích míst v zóně A, zahrnující nejužší centrum města, a 644 míst v navazující zóně B. Celkem bylo ve městě 4 973 zpoplatněných parkovacích stání. Od té doby se jejich počty výrazně zvýšily, protože se placené parkování rozšiřuje, ale hlavně v částech dále od centra města.

Další změnou od září je zrušení sazby za celodenní parkování v zónách D, Roudná a Petrohrad. Dosud bylo možné si tam koupit celodenní parkování za 60 korun. Kvůli vyšší obsazenosti těchto zón město celodenní parkování ruší a zůstává běžná sazba deset korun za hodinu. Platit se bude podle skutečné doby parkování. „Tato úprava má za cíl omezit celodenní stání v dotčených zónách a přesměrovat dojíždějící vozidla alespoň částečně na záchytná parkoviště,“ řekl Tolar.

Cena rezidentských karet se od září zvyšuje ze 700 na 1 000 korun za rok a je stejná pro všechny zóny. Nově se zavádí progresivní ceny rezidentské karty pro druhé a každé další vozidlo registrované na jednoho majitele. Za první vůz zaplatí 1 000 korun, za druhý 5 000 a za třetí 10 000 Kč za rok. Změny reagují na inflaci a také zajistí větší míru regulace pro případ, že jeden člověk má více aut a chce je parkovat na veřejném pozemku.

Poslední změna se týká záchytného parkoviště P+G v Kotkově ulici. Na základě několikaměsíčních zkušeností s provozem placeného parkoviště se ode dneška ruší noční tarif, takže parkování v době 19:00 do 7:00 bude zdarma. Celodenní souvislé parkování v pracovní dny bude stát 50 Kč a cena tak bude stejná jako na parkovišti P+R na náměstí Emila Škody, kde je ale v ceně zahrnuta i celodenní jízdenka na MHD. V Kotkově ulici dosud platili řidiči maximálně 45 korun za den, noční parkování stálo maximálně 30 korun. Na tomto parkovišti lze koupit parkování i v hodinové sazbě.

Tagy Plzeň Zóny placeného stání
11 komentářů