Do Česka dorazila na testy nová jednotka z největší dánské drážní zakázky

Jednotka IC5 (Alstom Coradia Stream) pro DSB. Foto: VUZJednotka IC5 (Alstom Coradia Stream) pro DSB. Foto: VUZ

Zařazení nových jednotek do provozu má zpoždění tři roky.

Společnost Alstom přivezla do Česka na zkoušky první jednotku Coradia Stream pro dánské dráhy. Postupně má v Dánsku jezdit sto těchto jednotek, jde o největší zakázku v historii dánských drah.

O příjezdu první jednotky informoval Výzkumný Ústav Železniční, v jehož zkušebním centru bude testování probíhat. Dánské dráhy DSB (Danske Statsbaner) si jednotky objednaly v roce 2021. Jednotky ponesou označení IC5. Součástí zakázky je i servis na patnáct let. Hodnota kontraktu je 2,4 miliardy eur.

Půjde o pětivozové soupravy s rychlostí maximálně 200 kilometrů v hodině. Jedním z kritérií v hodnocení bylo například i zrychlení. Jednotky budou podobné jednotkám ICNG, které Alstom dodává nizozemským dráhám.

Alstom za design jednotek získal letos v červnu ocenění Red Dot Award. Součástí kontraktu je vybudování nových dep na údržbu v Kodani a Aarhusu. První nové jednotky měly začít jezdit letos, nyní DSB na stránkách uvádí termín 2027.

DSB jimi nahradí jednotky IC3 a IC4. Ty jezdí dosud na diesel, Dánsko ale v příštích letech chystá velkou elektrizaci tratí. Detailněji jsou nové jednotky popsány na stránkách DSB.

Tagy alstom Alstom Coradia Stream Danske Statsbaner DSB IC5
4 komentáře