Středočeský kraj začal po 20 letech plánování s budováním obchvatu Hořovic

Zahájení stavby obchvatu Hořovic. Foto: Středočeský krajZahájení stavby obchvatu Hořovic. Foto: Středočeský kraj

Hotovo má být do dvou let.

Středočeský kraj dnes slavnostně zahájil stavbu východního obchvatu Hořovic. Obchvat na východě města propojí silnice II/114 a II/117 vedoucí do Lochovic anebo na opačné straně, do Žebráku. Novou silnici postaví za 165 milionů korun bez DPH firmy Swietelsky stavební a Biggest.

„Obchvaty měst a obcí mají při plánování investic jednu z priorit. Zvyšují především bezpečnost v sídlech samotných, občanům se navíc uleví od dopravní zátěže i exhalací. Obchvat na východě města propojí silnice II/114 a II/117 vedoucí z Hořovic do Lochovic a Žebráku,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Trasa obchvatu je dlouhá 1,5 kilometru. V budoucnu budou řidiči odbočovat ze stávající silnice z Lochovic (II/114) k nemocnici. Poté minou areál a pokračovat budou dále až na křižovatku s ulicí Tyršovou, na silnici II/117, mířící k dálnici D5 a Žebráku. Součástí stavby jsou čtyři úrovňové křižovatky, dva mosty a lávka pro pěší. „Úrovňové křižovatky slouží k napojení obchvatu na komunikace nižších tříd. Do stavby jsou zahrnuty související přeložky komunikací nižších tříd, cyklostezky a cesty pro pěší, protihluková stěna a hospodářské sjezdy. Součástí stavby jsou dále přeložky či úpravy inženýrských sítí,“ dodal Bendl.

V místě budoucího obchvatu už pracovali i archeologové. Při průzkumných činnostech objevili řadu nálezů, které svědčí o činnosti prvních zemědělců a osídlení lokality v mladší době kamenné. Nalezeny byly například zlomky keramických nádob, pazourků a kamenného otloukače.

Cena v soutěži, do které přišlo sedm nabídek, výrazně klesla. Z odhadovaných 277 milionů korun bez DPH na 164,6 milionu korun.
O obchvatu se ve městě mluví 20 let, v roce 2005 získal stavební povolení, pak příprava usnula a k restartu došlo až v posledních letech. Hotovo má být do dvou let.

 

Tagy Biggest II/114 II/117 Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje obchvat Hořovic Středočeský kraj Swietelsky stavební
2 komentáře