Po 130 letech se propojí Letná s Holešovicemi. Nový průchod vede areálem nádraží Bubny

Nový průchod pod železniční tratí spojující Holešovice s Letnou. Foto: Praha 7Nový průchod pod železniční tratí spojující Holešovice s Letnou. Foto: Praha 7

Dosud museli cyklisté a chodci mířit do Holešovic ze západu oklikami.

V úterý se slavnostně otevírá nový průchod spojující Letnou a Holešovice, nebo přesněji tzv. horní a dolní Holešovice. Bude sloužit chodcům a cyklistům.

Obě části současné Prahy 7 více než 130 let odděloval rozsáhlý areál železničního nádraží Praha-Bubny. Pro ten se už řadu let chystá revitalizace, v jeho západní části se budují nové estakády tratě do Kladna a na letiště.

Na území pod estakádou se v budoucnu plánuje zahloubení terenu místy až o pět metrů. Holešovice a Bubny tak zůstanou propojeny a až se bude v místě cokoliv dalšího budovat, nemusí se už nijak zasahovat do železnice.

Nyní se dokončuje též samotná novostavba nádraží, v původní budově vznikne Památník ticha.

Nový průchod pod železniční tratí spojující Holešovice s Letnou. Zdroj: Mapy.cz

Nový průchod pod železniční tratí spojující Holešovice s Letnou. Zdroj: Mapy.cz

Dosud museli cyklisté mířit do Holešovic ze západu oklikami, nové spojení mezi Veletržní a Dělnickou ulicí bude přímé.

Samotný podchod zdobí mural připomínající zásluhy Nicholase Wintona na evakuaci československých Židů během tzv. Druhé republiky. Po dobudování po něm bude pojmenována nově vzniklá ulice, na oficiální otevření průchodu přijede i jeho syn.

Na střeše nádraží Bubny. Prošli jsme estakády i budovy největšího železničního staveniště

Mural pro Prahu 7 navrhla a zrealizovala umělkyně Toybox Toybox. „Ta se rozhodla pracovat se svítivými barvami evokující dobro, které Nicholas Winton vykonal v dobách temného zla. Zároveň chtěla, aby mural promlouval především k dětem a pomohl jim tak pochopit, kdo Nicholas Winton byl a co vykonal,“ uvádí místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková.

Nový průchod pod železniční tratí spojující Holešovice s Letnou. Foto: Praha 7Nový průchod pod železniční tratí spojující Holešovice s Letnou. Foto: Praha 7Nový průchod pod železniční tratí spojující Holešovice s Letnou. Foto: Praha 7Nový průchod pod železniční tratí spojující Holešovice s Letnou. Foto: Praha 7Malá estakáda podél bývalého nádraží Bubny. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýObě menší estakády u nádraží Bubny. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný
Tagy Bubny holešovice Praha 7 Praha-Bubny
31 komentářů